En studie på hornhinnelappens tykkelse ved bruk av Moria M2SU 90 : en avhandling innlevert til Høgskolen i Buskerud for graden Master i Synsvitenskap.
Abstract
Denne studien har undersøkt om hornhinnekrumning, hornhinnetykkelse, kjønn, alder, refraktiv status (sfærisk ekvivalens) og grad av hornhinneastigmatisme kan ha betydning for hvor tykk hornhinnelappen blir ved bruk av mikrokeratomen Moria M2 med tilhørende knivhode M2SU 90. Det er også undersøkt om gjennomsnittlig tykkelse på hornhinnelappen samsvarer med produsentens intenderte tykkelse, 110 μm. Studien inkluderte 80 myope og 18 hyperope pasienter. Samme knivhode ble benyttet til hver enkelt pasient sine to øyne. Begge øyne ble inkludert i studien men behandlet separat i den statistiske analysen.
Det er benyttet ultralyd Corneo-Gage Plus 2 (Sonogage) til måling av preoperativ hornhinnetykkelse og gjenværende hornhinnetykkelse etter at hornhinnelappen er laget. Differansen mellom disse verdiene definerte hornhinnelappens tykkelse. Allegretto Topolyzer (WaveLight) ble benyttet til måling av hornhinnekrumning.
Det ble funnet en klar korrelasjon mellom preoperativ hornhinnetykkelse og hornhinnelappens tykkelse, jo tykkere hornhinner desto tykkere hornhinnelapp. Det ble også funnet at hornhinnelappen var tykkest for det øyet som ble operert først. Generelt var hornhinnelappens tykkelse nær den tilsiktede tykkelsen på 110 μm. Korrelasjonen mellom hornhinnekrumning og hornhinnelappens tykkelse var noe, men det er antakelig ingen korrelasjon mellom disse variablene. Hornhinnelappens tykkelse er heller ikke korrelert med refraksjon, hornhinneastigmatisme, hornhinneakse, kjønn og alder.
Konklusjon: Preoperativ hornhinnetykkelse er den viktigste parameteren vi har til å forutsi den postoperative tykkelsen til hornhinnelappen ved bruk av Moria M2SU 90. Tykke hornhinner vil gi tykkere hornhinnelapper enn tynne hornhinner. Dette innebærer at de fleste normale hornhinner trygt kan opereres med Moria M2SU 90.