Ernæringskartlegging i hjemmebasert omsorg : "sammen er vi sterke"
Abstract
Bakgrunn:
Lover, forskrifter, offentlige utredninger og retningslinjer legger føringer for ernæringskartleggingsarbeid og understreker kostholdets betydning for fysisk og psykisk helse. Nyere forskning dokumenterer alvorlige følger av underernæring hos eldre og viser til et behov for kartlegging.
Hensikt: Å styrke forebygging og behandling av underernæring hos hjemmeboende eldre ved å introdusere ”Ernæringsjournalen” som kartleggingsverktøy og utvikle kunnskap om sykepleieres erfaring med bruk av dette verktøyet.
Teoretisk forankring: Studien knyttes til teori om pleiekvalitet, kunnskapsbasert praksis og Nasjonalfaglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. Studien er inspirert av medvirkningsbasert praksisnær aksjonsforskning.
Metode: Studien var handlingsbasert og ble gjennomført i samarbeid med sykepleiere i hjemmebasert omsorg over en ½ års periode. Kunnskapsutviklingen bygger på sykepleiernes erfaringer med Ernæringsjournalen som kartleggingsverktøy. I datagenerering ble fokusgruppeintervju brukt for å stimulere refleksjon og systematisere data.
Resultat: Strukturelle faktorer har betydning for ernæringskartlegging. ”Ernæringsjournalen” erfares som et praktisk hjelpemiddel i vurdering av brukerens ernæringsstatus. Ernæringskartlegging ved bruk av ”Ernæringsjournalen” har betydning for kvalitet i vurdering av ernæringsstatus og tilrettelegging av individuelle ernæringsplaner.
Konklusjon: ”Ernæringsjournalen” er et praktisk hjelpemiddel i vurdering av ernæringsrisiko i hjemmebasert omsorg. Anvendelsen er fleksibel og kan tilpasses hjemmetjenestens strukturelle ramme. Dersom organisatoriske faktorer legges til rette kan ernæringskartlegging ved hjelp av ”Ernæringsjournalen” føre til varige positive prosesser som medvirker til å styrke kvalitet i forebygging og behandling av underernæring hos hjemmeboende eldre. Lærende fellesskap styrker implementering av ”Ernæringsjournalen”.