Skolens uteområde, fysisk aktivitet og bevegelse
Abstract
Bakgrunn: Fysisk aktivitet blant barn og unge synker med alderen. I tillegg til synkende aktivitetsnivå, øker også stillesitting. Under halvparten av barn og unge mellom 6-17 år, når anbefalingene om 60 minutter med moderat til høy fysisk aktivitet hver dag. I tidligere forskning kommer det frem at elevene synes uteområde er kjedelig, og at det ikke er godt nok tilrettelagt for ungdom. Skolens uteområde er en viktig arena for elevene, hvor det bør være godt tilrettelagt for fysisk aktivitet og bevegelse. I denne studien er det derfor interessant og nyttig å se nærmere på hvordan skolens uteområde er tilrettelagt for fysisk aktivitet og bevegelse, og hvordan skolens uteområde blir brukt av elevene i skolehverdagen.
Metode: I denne studien ble det benyttet to ulike metoder for å tilnærme seg mer kunnskap og forskning, om hvordan skolens uteområde kan bidra til fysisk aktivitet og bevegelse blant ungdomsskoleelever på to skoler. De to ulike metodene som ble brukt, er kartlegging og observasjon. Kartlegging ble benyttet for å få en oversikt over skolenes uteområder, hvordan det er tilrettelagt, og hva det tilbyr av ulike aktiviteter for elevene. Observasjonene bidro til å vise hvordan elevene benytter seg av- og bruker skolens uteområde, hva de gjør av ulike aktiviteter, og antall elever som bruker skolens uteområde i storefriminuttet. Det var to utvalgte skoler på Østlandet som deltok i studien, skole A og skole B.
Resultater: Uteområde til skole A er på 7983m2, som tilsvarer 19m2 per elev. Uteområde til skole B er på 30263m2, som tilsvarer 88m2. Skole A består av 80% asfalt, mens skole B består av 80% gress. Resultatene viser at det er store ulikheter på uteområdene til skole A og skole B. Skole B er godt tilrettelagt for fysisk aktivitet og bevegelse med mange fasiliteter og apparater, naturområder og sitteplasser. Skole A har betydelig færre fasiliteter og apparater, naturområder og sitteplasser, enn skole B. Mobilforbudet som ble innført 1.januar 2024, ser ut til å ha en positiv effekt på elevenes bruk av skolens uteområde, og elevenes fysiske aktivitet og bevegelse i storefriminuttene.
Konklusjon: Studien konkluderer med viktigheten av et stort nok, variert og innholdsrikt uteområde, som er viktig for ungdomsskoleelevenes fysiske aktivitet og bevegelse. Mobilforbudet som ble innført 1.januar 2024, viser å ha en positiv effekt på bruken av skolens uteområde, og bidrar til at flere elever velger å være fysisk aktive og i bevegelse i storefriminuttet.