Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorSønstebø, Jørn Henrik
dc.contributor.authorKoop, Celine Jackson
dc.date.accessioned2024-07-04T16:41:56Z
dc.date.available2024-07-04T16:41:56Z
dc.date.issued2024
dc.identifierno.usn:wiseflow:7097383:58808561
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3138120
dc.description.abstractDenne oppgaven tar for seg jordøkosystemet og effekten av å dampe jorda. Jordet har tidligere fått påvist Phytophthora fragariae og har ligget brakk siden da. Soilsteam International har dampa 9 ruter på 1,43 x 2,27 m og latt 9 tilsvarende ruter være ikke-dampa. Fra disse rutene har det blitt tatt 5 jordprøver fire ganger over tre måneder. Totalt 320 prøver har gjennomgått DNA-metastrekkoding for å finne ut hvordan denne behandlingen påvirker jordøkosystemet. Det ble funnet at selv om både DNA konsentrasjon og diversitet bygges opp igjen, ble det ikke likt over tre måneder. Den taksonomiske sammensetningen var forskjellig over hele perioden, noen familier så ut til å forsvinne i dampa jord og andre gjorde ikke det. Familier i klassen Bacilli var de som klarer seg best, og de var enten like i dampa og ikke-dampa jord eller så var de mer tallrike i dampa enn ikke-dampa. Til slutt er det konkludert med at videre studier over lengre tidsperioder bør utføres for å finne et større bilde på hvilken effekt behandlingen har.
dc.description.abstractThis paper investigates the soil ecosystem and the effects of steaming the soil. The field has been infected by Phytophthora fragariae and has lied fallow since then. Soilsteam International had steamed 9 1,43 x 2,27 m squares and left nine equal squares unsteamed. Over the course of three months five samples have been collected from each square four times. In total 320 soil samples have gone through DNA-metabarcoding to figure out how this treatment affects the soil ecosystem. It’s been found that even though the DNA concentration and the diversity builds up again over time, they didn’t become equal over three months. The taxonomic composition was different throughout the project, some families seemed to disappear in steamed soil, and others don’t. Families in the Bacilli class were the ones that have either been unaffected, or that thrived in the steamed soil. Finally, it is concluded that further studies over longer time periods should be done to get a bigger picture of the effects of the treatment.
dc.languagenob
dc.publisherUniversity of South-Eastern Norway
dc.titleJorddamping og dens effekt på jordøkosystemet
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel