Simuleringssenteret USN, campus Porsgrunn : Veien fram, arbeidsprosess, tverrfaglig samarbeid og kompetanseutvikling
Abstract
Høsten 2017 åpnet et nytt simuleringssenter ved Høgskolen i Sørøst-Norge, campus Porsgrunn. Denne rapporten har til hensikt å gi en oversikt over det omfattende planlegging og utviklingsarbeidet som ble gjort av ulike prosjektgrupper og arbeidsutvalg i forkant av styrevedtaket om utbygging, og underveis i selve byggeprosessen av nytt simuleringssenter. Rapporten bygger på utvalgt dokumentasjon i form av rapporter og redegjørelser fra dette arbeidet. Utredningsarbeidene ble blant annet lagt til grunn for styrevedtaket som ble fattet av Høgskolen i Sørøst-Norge, nå Universitetet i Sørøst-Norge, juni 2016 (se vedlegg 6). Vedtaket om utbygging var også i tråd med Stortingets føringer på økte bevilgninger over Statsbudsjettet til UH sektoren der det var fokus på økt simuleringsvirksomhet (se vedlegg 1).
Rapporten gir en oversikt over arbeidet som ble utført fra mandatet ble gitt av høgskoledirektør, John Viflot desember 2014, til senteret ble åpnet, høst 2017. I tidsrommet fra januar 2015 fram til styrevedtaket 2016 ble det gjort flere utredningsarbeider i ulike arbeidsgrupper og delprosjekt med relatert til mandatet. Disse utredningene ga grunnlaget for et positivt vedtak om utbygging. Selve byggearbeidene startet sommeren 2016 og parallelt med byggearbeidene ble det jobbet systematisk med anbudsgrunnlag for ulike anskaffelser og med plan for organisering av daglig drift, for ressursbehov og for kompetanseutvikling.
Det vil også bli presentert noen tanker om hvordan Simuleringssenteret kan bidra til å møte fremtidige utfordringene innenfor helse, - og utdanningssektoren.
Et formål med rapporten er også å dele erfaringer fra dette arbeidet, noe som muligvis kan være nyttig for gjennomføring av lignende prosjekt andre steder. Rapporten er også tenkt til å fungere som bakgrunnsmateriale i arbeidet med formidling til omgivelsene og som markedsføring av aktiviteter knyttet til simuleringslæring ved USN.
Simuleringssenteret ved USN, campus Porsgrunn oppleves i dag, basert på erfaringer og tilbakemeldinger fra lærere, studenter og eksterne aktører, som et velfungerende senter. Det synes i stor grad å oppfylle de ambisjoner og føringer som lå til grunn for etableringen. Da senteret sto ferdig, erfarte man at den fysiske utforming av senteret, infrastrukturen og den interne organisering ga helt nye muligheter. Dette handlet om utvidede muligheter til undervisning og veiledning rettet mot studenter internt, men også om muligheter for gjennomføring av samarbeidsprosjekt med eksterne aktører som kommuner og sykehus. Fokus var her på bruk av simulering i opplæring og trening. Det nye senteret ga også rom for gjennomføring av større kurs og konferanser relatert til simulering og praktiske prosedyrer. I tillegg var det nå også blitt langt lettere å tilrettelegge for gjennomføring av forskningsprosjekt innenfor bruk av avansert simulering spesielt.
Rapporten også til hensikt å belyse og reflektere over suksessfaktorer i planleggings og byggeprosessen som synes å ha bidratt til et godt resultat. Dette er faktorer som tverrfaglig samarbeid, faglig og administrativ forankring, innhenting og bruk av erfaring fra lignende prosjekt ved andre institusjoner, innspill fra aktuelle eksterne samarbeidsaktører, og involvering av studenter.
Det rettes også fokus på hvordan den fysiske utforming av senteret har bidratt positivt for gjennomføring av ulike aktiviteter. Videre reflekteres det over hvordan og hvorfor god faglig forsvarlig drift av et så komplekst senter krever ressurser og kompetanse innenfor organisering og ledelse. Samtidig kreves en særlig faglig innsikt, kunnskap og kompetanse rettet mot den pedagogiske virksomheten. Videre har det vist seg helt avgjørende med en forutsigbar tilgang på kompetanse og support innenfor bruk av IT/ AV og nettverksteknologi for en trygg gjennomføring ved bruk av avanserte simulatorer.
Det pedagogiske utviklingsarbeidet som er gjort og gjøres i simuleringssenteret er basert på eksisterende kunnskap fra pedagogisk forskning og praktisk erfaring. Rapporten vil derfor redegjøre for betydningen det har hatt og har med systematisk opplæring og kompetansebygging hos lærere som jobber med undervisning og veiledning knyttet til simuleringslæring. Dette står også som sentralt viktig i framtiden for å imøtekomme mål og ambisjoner i styrevedtaket. om utvidelse av tilbud til og samarbeid med eksterne aktører.