Motivasjon, lønn og velvære hos lærere, i lys av lærerstreiken 2022
Abstract
Formålet med denne avhandling har vært å tilegne seg forståelse og se på sammenhengene mellom motivasjon, velvære og lønn hos lærere i det norske skoleverket, i lys av lærerstreiken som ble avholdt i 2022. Avhandlingen bygger på selvbestemmelsesteorien som tar for seg arbeidsmotivasjon hos ansatte i et arbeidsmiljø, og hva som påvirker denne. Herunder vil det fokuseres på indre motivasjon, jobbtilfredshet og livstilfredshet. Det vil også bli satt fokus på forståelsen av lønn, rettferdighet, herunder prosedyrerettferdighet og distribusjonsrettferdighet samt turnoverintensjon. Avhandlingen tar for seg ulike typer av lønnssystemer som er vanlig hos lærere, og hvordan dette påvirker motivasjonen. Videre blir det også undersøkt hvordan rettferdighet påvirker motivasjon, men også hvordan det påvirker turnoverintensjon. Til slutt blir også forholdet mellom motivasjon og turnoverintensjon undersøkt. I tillegg til at miniteoriene i selvbestemmelsesteorien presentert.
Avhandlingen anvender kvantitativ metode, med spørreundersøkelse som verktøy for innsamling av data. Gjennom datainnsamlingen ble det innhentet svar fra 310 respondenter fra en større skole og et lærer-forum. Avhandlingen tok i utgangspunkt i en deduktiv strategi og spørsmålene som ble brukt er forankret i selvbestemmelsesteorien.
Analysene basert på det innsamlede datamaterialet viser delvis sammenheng mellom velvære og lønn, der jobbtilfredshet har en positiv sammenheng med årslønn. Dette betyr at økt årslønn kan ha en positiv innvirkning på tilfredsheten som lærer opplever på jobb. Samtidig viser analysene at det ikke er signifikant sammenheng mellom lønn og indre motivasjon. Videre viser analysene en positiv sammenheng mellom jobbtilfredshet og indre motivasjon, der økt tilfredshet fører til økt indre motivasjon. Samtidig ble det også funnet at velvære hadde en positiv medierende effekt på forholdet mellom årslønn og indre motivasjon. Dette tilsier at økt årslønn øket tilfredsheten hos ansatte, som igjen kan øke den indre motivasjonen.
Analysen viste videre at rettferdighet og indre motivasjon hadde en delvis støttet sammenheng, hvor distribusjonsrettferdighet hadde positiv sammenheng med indre motivasjon. Noe som tilsier at en økt forståelse av hvordan for eksempel lønnsmidler ble distribuert som følge av streikens lønnsforhandlinger, kan føre til økt indre motivasjon hos lærere.
Avslutningsvis ble det funnet en delvis negativ sammenheng mellom rettferdighet og turnoverintensjon. Mer spesifikt ble denne sammenhengen funnet mellom distribusjonsrettferdighet og turnoverintensjon, hvilket kan tolkes som at mangelen på oppfattelse av rettferdighet rundt distribusjon av lønnsmidler kan føre til en større grad av turnoverintensjon blant lærere. I likhet med dette ble det funnet at indre motivasjon hadde en negativ sammenheng med turnoverintensjon, der mangel på indre motivasjon i større grad vil kunne føre til høyere turnoverintensjon blant lærere.