Anbefalinger for gjennomføring av studiene for første års flerspråklige sykepleiestudenter
Abstract
Høsten 2022 fikk jeg i oppdrag av nestleder ved institutt for Sykepleie- og helsevitenskap ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), campus Porsgrunn, å undersøke hvordan studenter, som ikke har norsk som første språk, kan gjennomføre sine studier – eller slutte med rak rygg. Oppdraget innebar å jobbe videre med de resultatene som er presentert i rapporten «Prosjekt tiltak for studenter med norsk som andre språk» (Muñoz Llort et al, 2021).
Et av første spørsmålene i oppdraget var om USN kunne utvikle et kurs, basert på boken Norsk i Sykepleie (Jonsmoen & Greek 2021). Deretter kom flere spørsmål som handlet om hvilke tiltak som kunne iverksettes for å støtte flerspråklige studenter i sine studier.
Arbeidet med å få svar på disse spørsmålene har vært interessant og til tider krevende. Alle som har bidratt til å tenke på løsninger er engasjerte mennesker med et stort hjerte for våre studenter. Det gjelder spesielt de studentene som ikke har norsk som første språk – eller flerspråklige studenter som de kalles i denne rapporten. Velviljen for å yte det lille ekstra for disse studenter blir ofte vanskeliggjort på grunn av motstridende regelverk. Mange konsulenter, rådgivere, veiledere og lærere opplever maktesløshet i denne sammenhengen. Disse studentene kommer inn på et studium med mye motivasjon og arbeidslyst, men dette viser seg ikke å være nok til å møte de kravene som stilles for å bli sykepleier i Norge; dette på tross av den formidable innsatsen som gjøres av både studenter og ansatte. Av den grunn er opptakskrav ift språk et tilbakevendende tema, samt reale tilbakemeldinger om hvordan disse studentene kan veiledes bedre. I denne rapporten er noen av disse momentene beskrevet og konkrete tiltak foreslått.