Effekten av sosialt ansvarlige investeringer på porteføljens risikojustert avkastning basert på ESG- og karbonavtrykkscore: En sammenligning av ti STOXX Europa 600-indeksbaserte porteføljer
Description
Full text not available
Abstract
Sosialt ansvarlige investeringer (SRI) har vokst betydelig siden 1900-tallet. Det var opprinnelig en nisjeinvesteringsstrategi, men det har snudd til å bli populært blant et bredt spekter av investorerer som foretar sosialt ansvarlige investeringer i dag. Sosialt ansvarlige investeringer er en investeringsstrategi som inkorporerer blant annet karbonavtrykket til selskaper, i tillegg til miljømessige, sosiale og forretningsetiske (ESG) bekymringer i investeringsprosessen. Ifølge tall fra GSIA (2020) nådde det totale beløpet som ble investert i SRI i 2020 32.8 milliarder euro. Forskere, derimot, har vist stor interesse for å undersøke sammenhengen mellom SRI og porteføljeytelse. Hensikten med denne studien er å utforske om SRI har noen innvirkning på porteføljens risikojustert avkastning i det europeiske markedet mellom 2015 og 2021.
I denne studien konstrueres topp- og bunnporteføljer basert på ESG- og karbonavtrykkscore, hvor den samlede risikojustert avkastningen til ti porteføljer undersøkes. Kapitalverdimodellen (KVM) og Fama-French trefaktormodellen benyttes for evaluering av de ti porteføljene. KVM-resultatene indikerer at bare SOSTOPP- , FETTOPP- og KAVBUNN-porteføljene har en positiv og signifikant unormal avkastning. I følge Fama-French trefaktormodellen er det bare SOST OP P -, F ETT OP P - og KAVBUNN-porteføljene som fortsetter å ha en positiv og signifikant unormal avkastning, til tross for at SOST OP P og F ETT OP P er noe mindre signifikante. Studiens overordnende funn antyder at det ikke er en sammenheng mellom SRI og porteføljenes risikojustert avkastning.