Gylne øyeblikk : en kvalitativ undersøkelse om arbeidsglede som avdelingsleder på sykehjem
Abstract
Bakgrunn og problemstilling:
Arbeidet som avdelingsleder i helsetjenesten mellom det operative tjenestenivået og
overordnede ledernivåer, beskrives som krevende. Samtidig har avdelingslederen en
nøkkelrolle for ansattes trivsel og tjenestekvalitet. Det er i dag begrenset forskning på
fremmende faktorer for lederens helse og velvære. Denne masteroppgaven er forankret i faget helsefremmende arbeid og søker kunnskap om hva som gir arbeidsglede ved jobben som avdelingsleder i sykehjem. Problemstillingen er:
Hva skaper arbeidsglede i jobben som leder for langtidsavdelinger i sykehjem?
Hensikten er å beskrive hvilke forhold ved fag- og personalansvaret som gir arbeidsglede for avdelingsledere for langtidsavdelinger i sykehjem.
Metode:
Studien har et kvalitativt forskningsdesign der data er produsert gjennom gruppeintervju med fem deltagere, og oppfølgende dybdeintervjuer med 4 av disse. Materialet er strukturert og bearbeidet ved hjelp av kvalitativ innholdsanalyse.
Funn og konklusjon:
Spontane mellommenneskelige møter mellom leder og ansatt, men også mellom leder og beboere, gir lederne arbeidsglede. Disse møtene kan beskrives som “gylne øyeblikk” ved at de er lystbetonte, minneverdige og har et element av oppmerksomt nærvær i seg. Å oppleve et personal som trives og fungerer godt i jobben sin gir også glede. Arbeidsglede skapes også når lederne opplever at avdelingen gir tjenester av høy kvalitet som de kan identifisere seg med. Personalet og den tjenesten de gir har stor betydning for lederens arbeidsglede, sammen med muligheten for å ha kontakt med beboere. Hva som gir arbeidsglede kan oppsummeres:
- Høy-kvalitetsmøter mellom leder og ansatt
- Høy-kvalitetsmøter mellom leder og beboere
- Et personal som blomstrer
- En avdeling som fungerer med høy tjenestekvalitet