Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorTofte, Line
dc.date.accessioned2021-09-01T08:15:21Z
dc.date.available2021-09-01T08:15:21Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2772134
dc.description.abstractHensikten med denne studien var å finne kunnskap om de helsefremmende faktorene som påvirket melkebøndenes livskvalitet. Hvordan deres daglige virke påvirket livskvaliteten og om kontakt med dyr og natur kunne være en helsefremmende faktor. Bakgrunn: Det er mange negative faktorer ved landbruksbransjen, blant annet høye dødsulykketall, vanskelig økonomi og overvekt av forskjellige fysiske og psykiske sykdommer. Til tross for dette er det ca 45000 gårdsbruk i drift i Norge og mange bønder som trives med yrket. Flere undersøkelser viser at bøndene har en god livskvalitet, takler belastninger bra og er gode problemløsere. Antagelsen bak denne undersøkelsen var at livsstilen til gårdbrukerne har en del helsefremmende trekk. Ideen var å få tak i bøndenes eget perspektiv på de helsefremmende faktorene som påvirket livskvaliteten. Metode: Det er brukt kvalitative forskningsintervju i denne studien. Det er utført en innholdsanalyse på datamaterialet. Resultat: Funn i studien antyder at det er mange helsefremmende faktorer innen yrket melkebonde som bidrar til en god livskvalitet. Mine funn indikerer at melkebøndene hadde en sterk SOC i forhold til de praktiske sidene ved gårdsdriften. For de yngre bøndene var det belastende å forholde seg til abstrakte systemer som byråkratiet. De middelaldrene hadde funnet sin måte å mestre systemene på. Konklusjon: Hovedfokuset i denne oppgaven har vært å finne de helsefremmende faktorene som påvirker melkebøndenes livskvalitet. Ved å ta utgangspunkt i en helsefremmende tankegang fant jeg flere faktorer som påvirker informantenes livskvalitet. Frihet i hverdagen og variasjon i arbeidet, kontakt med dyrene i fjøset og mulighet til å kunne oppholde seg i naturen, samt å sette grenser for seg selv i et grenseløst arbeidsliv var viktige helsefremmende faktorer for melkebøndene. De positive sidene ved dette yrket har blitt lite fokusert på og det kunne antagelig være en god strategi å fremheve dem i langt større grad. Kanskje kunne det påvirke rekrutteringen og anerkjennelsen til yrket.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherHøgskolen i Vestfolden_US
dc.subjecthelsefremmende arbeiden_US
dc.subjectbønderen_US
dc.title… det har jeg aldri hatt behov for å sette ord på. En kvalitativ studie om melkebønder og helsefremmende faktorer.en_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.rights.holderCopyright the Authoren_US
dc.subject.nsiVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800en_US
dc.source.pagenumber65en_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel