Toppsamlermiljøet i Norge - En sosiologisk undersøkelse om gjeldende verdier i det norske toppsamlermiljøet
Abstract
Denne mastergraden har som formål å undersøke gjeldende verdier i toppsamlermiljøet i Norge. Studien tar utgangspunkt i toppsamlermiljøet som et uavhengig felt, og undersøker hvordan verdier gjør seg gjeldende i deres toppsamlerpraksiser.
Problemstillingens problemområde er besvart ved benyttelse av en kvalitativ metodisk tilnærming. Undersøkelsens empiriske grunnlag består av ni kvalitative forskningsintervju av svært etablerte toppsamlere i toppsamlermiljøet, samt et analytisk auto-etnografisk bidrag basert på min egen posisjon som aktiv utøvende toppsamler. Det teoretiske rammeverket består i hovedsak av Pierre Bourdieus teori om den sosiale praksis, med Michèle Lamont og Jean Baudrillard som teoretiske supplementer.
Undersøkelsens funn kan vise til hvordan toppsamlerne sosialiseres inn i gjeldende verdier og normative oppfatninger. Dette legger også grunnlaget for å forstå fjelltopper som sosiale konstruksjoner gjennom et verdisystem konstruert av primærfaktor. Toppsamlernes verdisammensetning overføres gjennom brukerprofilen på nettstedet Peakbook og i rollen som toppsamler i den virkelige verden.
Undersøkelsen studerer også ulike verdiperspektiver tilknyttet fjelltopper, toppsamlernes samlelister og primærfaktor som en uavhengig verdi i toppsamlermiljøet. Videre viser funn i undersøkelsen hvordan toppsamlerenes praktiserende verdier er gjenstand for anerkjennelse eller miskjennelse, gjennom praksisenes moralske innhold.