En undersøkelse av effektiviseringsmuligheter i produksjonsbedrifter for matvareindustrien : case studie av Bama salater
Abstract
Lean har sin opprinnelse fra produksjonsbedrifter for høy volumproduksjon (Demeter & Mateuz 2010, Modig og Ahlström 2012). For å øke effektivitet i produksjonsbedrifter har teorien om Lean blitt ofte benyttet for å løse utfordringer knyttet til effektivitet. Lean har sitt utspring fra den japanske bilprodusenten Toyota og er kjent som et alternativ til den kapitalintense masseproduksjonen (Hines 2004.) Teorien blir i denne studien diskutert i lys av case studie utført hos Bama industri As. Undersøkelsen tar for seg tre faktorer som ifølge tidligere litteratur har stor innvirkning på effektivitet. Disse faktorene utforskes i kontekst av Bama. Ved bruk av et casedesign benytter man seg ofte av kvalitative tilnærminger, som for eksempel observasjon eller åpne intervjuer. Studien avdekker tydelige sammenhenger mellom leders involvering, kunnskapsdeling og maskinens tilstand på effektivitet. Utover sammenhengen så viser studien årsak til hvorfor det er sammenhenger. Som konklusjon til studien ble 5s brukt til å utføre en rekke mindre tiltak på Bama, disse tiltakene springer ut fra de utfordringene knyttet til de tre kritiske faktorene. Noen av tiltakene er allerede implementert mens andre er mer langsiktig og krever planlegging over lang tid