Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorGrythe, Janne
dc.date.accessioned2020-08-24T13:50:57Z
dc.date.available2020-08-24T13:50:57Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2673706
dc.description.abstractKostholdet påvirker helsen vår gjennom hele livet og har avgjørende betydning for vekst og utvikling i fosterliv, spedbarnsalder og barne- og ungdomsårene. Forebyggende arbeid må starte så tidlig som mulig og barnehagen skal være med på å utjevne sosiale ulikheter i kosthold. I den nye rammeplanen for barnehagen forventes det nå at barn i større grad skal få medvirke og delta mer i tilbereding av måltidene. Nyere forskning viser at fiskekonsumet i Norge har gått betraktelig ned (Norges Sjømatråd, 2018). For å øke fiskeinntaket har Fiskesprell gjennomført pilotprosjektet «Praktisk matlagingskurs sammen barn» i enkelte barnehager i en kommune i Sørøst-Norge. I denne oppgaven har det vært sett på: - Hvilke erfaringer barnehageansatte har med praktisk matlaging sammen med barn? - Hvordan barnehageansatte oppfatter at utviklingen av fiskeinntaket har endret seg etter pilotprosjektet? - Hvordan de ansatte har opplevd implementeringen av prosjektet? - Hvilke erfaringer de ansatte har etter prosjektperioden? For å finne svar på disse spørsmålene ble det benyttet kvalitativ metode med fokusgruppeintervju i fire av ti barnehager som prøvde ut Fiskesprell-pilotprosjektet. Analysen er basert på Kvale & Brinkman og Malterud med tekstkondensering, meningsfortetning og tematisering. Resultatene viser at alle barnehagene har innarbeidet varmmatmåltid med fisk oftere enn det som var forventet før kurset og at barna nå deltar i større grad med mattilberedningen enn før. De ansatte hadde ulik oppfattelse av prosjektet og det varierte hvor bra de fikk til matlagingen. Prosjekt-implementeringen og erfaringen til de ansatte var avhengig av engasjement, kompetanse og organiseringen fra ledelsen. Disse hovedtemaene er belyst ved bruk av selvbestemmelsesteorien og underliggende motivasjonsteori som består av de tre behovene kompetanse, tilhørighet og selvbestemmelse. Disse tre behovene er avgjørende for om de ansatte skal oppleve indre motivasjon for at et prosjekt skal vedvare. Det viste seg at matlagingskompetanse er mangelfull for både fagarbeidere og barnehagelærere og Fiskesprellprosjektet var derfor vanskelig å få til for alle. Ledelsens organisering av et felles kompetanseløft innen matlaging for de ansatte er avgjørende for å få til prosjektet, samt hvordan ledelsen tilrettelegger for at de ansatte bidrar og føler tilhørighet til prosjektet.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUniversitetet i Sørøst-Norgeen_US
dc.subjecthelsefremmende arbeiden_US
dc.subjectbarnehageren_US
dc.subjectmatlagingen_US
dc.titleMer fisk i barnehagenen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.rights.holderCopyright the Authoren_US
dc.subject.nsiVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800en_US
dc.source.pagenumber76en_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel