Intrapartum feber og antibiotikabruk - en kvalitetssikringsstudie ved fødeavdelingen Ullevål, Oslo universitetssykehus.
Master thesis
View/ Open
Date
2019Metadata
Show full item recordCollections
- Master i jordmorfag [45]
Abstract
Bakgrunn:
Feber i fødsel (intrapartum feber) er klassifisert som kroppstemperatur ≥38℃ og gir økt risiko for maternell og neonatal morbiditet og mortalitet. Intrapartum feber forekommer ved 1-6 % av fødsler uten epiduralanestesi og ved 10-23 % av fødsler med epiduralanestesi. Korrekt bruk av antibiotika kan redusere forekomsten av alvorlige utfall for mor og barn.
Hensikt: Å kartlegge forekomst av intrapartum feber og bruk av antibiotika med denne indikasjonen ved Fødeavdelingen Ullevål, Oslo universitetssykehus, samt vurdere om bruken av antibiotika var i henhold til klinikkens prosedyre. Metode: Retrospektiv studie av journaler til pasienter som var innlagt på fødeavdelingen i perioden 1.-30. april 2018. Pasienter med fødsel til termin og feber under fødsel ble identifisert ved søk i det elektroniske fødejournalsystemet Partus (CSAM).
Resultat: Forekomsten av intrapartum feber var 67/552 (12%), mens 99/552 (18%) mottok medikamentell behandling i forbindelse med forhøyet kroppstemperatur. Penicillin ble gitt til 53/99 (54%) grunnet mistanke om infeksjon. Av disse møtte 38/53 pasienter (72%) kriteriene etter gjeldende prosedyre for profylaktisk antibiotikabehandling. Penicillin i kombinasjon med gentamicin ble gitt til 21/99 pasienter (21%) med indikasjon klinisk chorioamnionitt. Av disse var det 15/21 (71%) som oppfylte kriteriene for behandling.
Konklusjon: Vi fant en høyere forekomst av intrapartum feber enn generelt beskrevet i litteraturen. Forskjeller mellom studier kan blant annet skyldes ulik bruk av diagnostiske kriterier, variasjoner i registreringspraksis eller populasjoner med forskjellig risikoprofil. Våre funn indikerer at antibiotikabehandling ble benyttet oftere enn retningslinjene tilsier. I tillegg ble det avdekket til dels mangelfull og ukorrekt bruk av prosedyrekoder og medisinske diagnoser.