Ungdom og skjermbruk etter leggetid.
Abstract
Bakgrunn og formål: Dagens ungdommer bruker stadig mer tid på ulike skjermer og mange tar dem også med seg når de går og legger seg. Der er et økende fokus i samfunnet på mulige negative konsekvenser dette kan ha på ungdommers helse. Hensikten med oppgaven er å finne ut hvordan foreldre håndterer utfordringene i møte med ungdommens skjermbruk etter leggetid. For å svare på problemstillingen ønsket jeg å undersøke hvilke utfordringer foreldrene opplever? Hvordan foreldrene håndterer disse utfordringene? Og hvilke løsninger på utfordringen foreslår foreldrene?
Teori: Oppgavens teoretiske referanseramme er Bronfenbrenners utviklingsøkologiske modell, empowerment/bemyndigelsesteori og Deci og Ryans selvbestemmelsesteori (SDT)
Metode: Det er benyttet kvalitativt forskningsdesign, metoden var fokusgruppeintervju der det praktiske verktøyet idemyldring ble benyttet. Det var 11 informanter, 7 kvinner og 4 menn, alle foreldre til ungdommer i 10. klasse. Dataene ble analysert ved tolkning av meningsinnhold og jeg benyttet tematisk analysemetode.
Funn: Når foreldre beskriver de største utfordringene i møte med ungdommers skjermbruk etter leggetid, legger de vekt på stor tidsbruken på ulike skjermer, tretthet på dagtid, å være en god rollemodell og utfordringen ved å ivareta gode relasjoner ved iverksetting av tiltak.
Foreldrene håndterer ungdommens skjermbruk etter leggetid ved ha regler, iverksette konsekvenser ved brudd på regler og ved å samtale med ungdommen og andre foreldre.
Foreldrene ønsker å heve sin kompetanse innen teknologiske hjelpemidler og hvilke konsekvenser skjermbruk etter leggetid kan få for de unge. Videre ønsker de å både øke og styrke foreldresamarbeid via privat initiativ eller organisert vis skolen. Til slutt anbefaler foreldrene at helsesykepleier har skjermbruk som tema i sine samtaler med ungdommen, og at dette bør bli et tema som tas opp helt fra barna er små.
Konklusjon: Studien viser at foreldrene håndterer utfordringer med ungdommers skjermbruk etter leggetid ved å bevisstgjøre ungdommen på negative konsekvenser slik bruk kan medføre. Videre håndhever de regler og konsekvenser som begrenser bruken. Foreldrene mener kompetanseheving rundt it-tekniske hjelpemidler og konsekvenser av skjermbruk vil gjøre dem bedre rustet til å håndtere utfordringene. I tillegg vil de styrke foreldresamarbeid rundt de unge og ønsker tettere samarbeid med skole og helsesykepleier.