Sosialisering av førstegangsledere
Abstract
Temaet for denne avhandlingen er organisasjonssosialisering av førstegangsledere gjennom management trainee-programmer.
For å skape gode ansatte mener flere forskere at fokuset bør ligge på integrering og bygging av kritiske relasjoner, såkalt organisasjonssosialisering (Watkins, 2017). Med utgangspunkt i min nysgjerrighet rettet mot det å gå inn i en lederstilling for første gang, samt ønsket om å forstå effekten av sosialiseringsprogram gjennom Management trainee-program, ønsket jeg å undersøke følgende problemformulering:
Hvordan fungerer organisasjonssosialisering, gjennom Management Traineeprogrammer, for førstegangsledere?
For å svare på problemformuleringen gjennomførte jeg en kvalitativ studie designet som en multiple-case studie med dybdeintervju av totalt tretten traineeprogramansvarlige og management traineer i tre ulike organisasjoner med hovedkontor i Norge. I studien benyttet jeg rammeverket til Socialization Resources Theory av Saks & Gruman (2012).
Funnene fra undersøkelsen viser at traineene i løpet av traineeprogrammet ikke fullfører identitetsskiftet som kreves for at de skal kunne identifisere seg som ledere. Årsaken til dette er trolig knyttet til at traineene ikke får personalansvar i løpet av traineeprogrammet og dermed ikke identifiserer seg som ledere fullt og helt. Dette bekreftes gjennom at kun noen av dem føler seg rustet til å gå inn i en lederrolle etter traineeprogrammets slutt, mens de fleste føler seg mer rustet. Management traineeprogrammer ser altså ut til å ha mange gode egenskaper som hjelper traineene å sosialiseres inn i lederrollen, men de ser ut til å behøve noe mer trening og erfaring før de er fullkomment sosialisert inn i lederrollen.
Denne studien kan være til nytte for organisasjoner med management traineeprogrammer, men også for organisasjoner som trenger et rammeverk for å kartlegge organisasjonssosialisering.