Regnskapsmanipulering og finanskrise
Abstract
Regnskapsmanipulering og regnskapskvalitet er fagfelt det er gjort mye forskning. Det samme gjelder for fenomenet finanskrise. Svært få studier ser på sammenhengen mellom regnskapsmanipulering og finansielle kriser i norske foretak. Finansielle kriser kjennetegnes ved ekstreme forstyrrelser i verdensøkonomien og medfører nedgang i økonomisk aktivitet og sysselsetting. Krisesituasjoner i økonomisk sammenheng gir foretak større incentiver for å beskytte egen virksomhet og dens eksistens. På bakgrunn av dette synes jeg det virket som en spennende kombinasjon å studere. Derfor har jeg valgt å ta utgangspunkt i følgende problemstilling:
“Er graden av regnskapsmanipulering større under finanskrisen som fant sted i tidsrommet 2007-2009, sammenlignet med perioden etter (2010-2012)?”
Med bakgrunn i gjennomgang av teori og litteratur innen regnskapsmanipulering og regnskapskvalitet identifiserer jeg flere faktorer som kan tenkes at påvirker regnskapskvalitet. Hvilken revisor et foretak benytter, viser seg å være en av faktorene som kan påvirke regnskapskvaliteten. Det samme gjelder foretakenes størrelse og lønnsomhet.
For å svare på min problemstilling benytter jeg en velprøvd og anerkjent modell for periodiseringskvalitet, den modifiserte Jones-modellen. Denne modellen tar utgangspunkt i totale periodiseringer, og beregner graden av ikke-skjønnsmessige periodiseringer. Modellen har vært objekt for mye kritikk, men Dechow, Sloan og Sweeney (1995) konkluderer med at den modifiserte Jones-modellen er den beste periodiseringsmodellen for å avdekke regnskapsmanipulering.
Jeg finner i studien indikasjoner på at periodiseringskvaliteten er lavere under finanskrise-årene. Det vil si at omfanget av regnskapsmanipulering er større under finanskrisen, sammenlignet med perioden etter krisen. Jeg finner også at hvilket revisjonsselskap som benyttes ikke har påvirkning på periodiseringskvaliteten. Resultatene indikerer også at foretak med høyere lønnsomhet har høyere periodiseringskvalitet. Det er også indikasjoner på en sammenheng mellom små foretak og høyere periodiseringskvalitet.