Praha - vårens viktighet. Litteraturstudie om avslutningen på den kalde krigen
Abstract
Når startet slutten på Sovjetunionen og der av slutten på den kalde krigen? Med utgangspunkt i den faglige debatten om dette temaet forsøker denne oppgaven å svare på dette spørsmålet.
Oppgaven gir en analyse av hvordan Praha-våren fikk betydning langt utover året 1968 og var avgjørende for å forklare oppløsningen av Sovjetunionen. Her blir det hevdet at forklaringer som opererer med årstallet 1985 eller senere er mangelfulle da de ikke greier å forklare hvordan Gorbatsjovs politiske og økonomiske handlingsrom ble til.
En sentral rolle spiller Bresjnev-doktrinen som satte en stopper for reformarbeidet både i østblokklandene og i Sovjetunionen og var med på å definere (innsnevre) handlingsrommet til Gorbatsjov. Det argumenteres for at det mislykkete reformforsøket i Tsjekkoslovakia og Bresjnev-doktrinen hindret fornyelsen av reformarbeidet slik at omveltning og systemskifte ble gjenstående som den eneste kriseløsningen på 1980-tallet. Konsekvensen av invasjon i Tsjekkoslovakia var også at det ble slutt på økonomiske og politiske reformer innad i Sovjetunionen. Resultatet av dette var et sovjet som råtnet opp fra innsiden.
Forslaget til dagens historikere og statsvitere er at en starter forklaringen på sluttfasen i den kalde krigen med 1968 og konsekvensene av Sovjetunionen og Warszawapaktens invasjon av Tsjekkoslovakia.