Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorVea, Margit
dc.date.accessioned2018-04-16T12:58:03Z
dc.date.available2018-04-16T12:58:03Z
dc.date.copyrightCopyright the Author
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2494296
dc.description.abstractFire av fem spedbarn i Norge gis industriprodusert mat. Å lage mat til spedbarnet er i vårt moderne samfunn i stor grad overlatt til industrien. Denne kvalitative undersøkelsen studerer hvilke opplevelser og tanker foreldre har i forhold til spedbarnsmat og introduksjon av fast føde til barnet. Problemstillingen er: - Hvordan opplever mødre veiledning om spedbarnsmat? Studien utforsker hvilken informasjon mødre får om spedbarnsmat, og fra hvilke kanaler, og søker å vise faktorer som påvirker valgene de tar. Teorigrunnlaet er Banduras teori om endring i helseadferd og mestringsevne (selfefficacy), som omhandler de prosessene som setter mennesker i stand til å ta ansvar for egen helse. Videre benyttes noe teori om fremmedgjøring fra blant annet Erich Fromm og Jürgen Habermas. Studien har et kvalitativt design med en hermeneutisk tilnærming for å få forstå hvordan spedbarnsmødre opplever og erfarer veiledning rundt barnemat. Fokusgruppeintervju, flerstegsfokusgruppeintervju og individuelle intervju er brukt for å innhente data. Intervjuene er fortolket hermeneutisk og analysert etter inspirasjon fra Steinar Kvale og Svend Bringtman. Studien viser at mødre savner at spedbarnsmat blir satt på dagsorden, og at de ønsker mer informasjon om dette fra helsestasjonen. Der de ikke får informasjonen de trenger fra helsestasjonen, søker de veiledning og råd i barselgruppen, fra internett eller spør sin egen mor. Mødrene forteller at de ble inspirert av hverandre i barselgruppen. Studien indikerer også at de var mer fornøyde, opplevde mestring, hadde følelse av kontroll og trygghet når de laget spedbarnsmat fra grunnen av. Dersom man skal jobbe i tråd med prinsippene i helsefremmende arbeidet og Folkehelseloven, impliserer dette at helsestasjonen bør støtte og oppmuntre foreldre til å lage mer spedbarnsmat fra grunnen av. Ut i fra studien ser jeg at informantene med fordel kan gis bekreftelse på at de gjør ting riktig, og slik bli trygge på egne avgjørelser.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherHøgskolen i Sørøst-Norgenb_NO
dc.subjectHelsefremmende arbeidnb_NO
dc.subjectSpedbarnsmatnb_NO
dc.subjectHelsestasjonernb_NO
dc.titleHvordan opplever mødre veiledning om spedbarnsmat?nb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Medisinske Fag: 700nb_NO
dc.source.pagenumber69nb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel