«Når du kommer til en gård, så kommer du på besøk til en normal verden …» - En kvalitativ studie om kommuners bruk av Inn på tunet som et aktuelt dagtilbud for mennesker med demens
Abstract
Bakgrunn for tema: Inn på tunet (IPT) er et velferdstilbud på gård som tilbys mennesker med ulike utfordringer i hverdagen. IPT-tilbud kan være aktuelt for brukergrupper innen skole-/oppvekstsektoren, helse-/omsorgssektoren, eller som arbeidstrening. Masteroppgaven er avgrenset til å omhandle IPT-tilbud for personer med demenssykdom.
Hensikten: Det er ulik praksis i bruk av IPT-tilbud i landet. Hensikten med studien er å undersøke hva som er spesielt med gården som setting, hva som skal til for at kjøper og tilbyder av IPTtjenester får en konstruktiv og varig samhandling, og hvorvidt kommuner vurderer bruk av IPT som dagtilbud for personer med demens. For å undersøke dette har jeg intervjuet personer som har kjennskap til kommunal forvaltning og har kunnskap om hva en IPT-gård kan tilby.
Teorigrunnlaget: Sentralt er kilder som omhandler perspektiver vedrørende innhold, drift og benyttelse av IPTtilbud, i form av stortingsmeldinger, offentlige veiledere, handlingsplaner, rapporter og evalueringer. Det er tatt med bakgrunnsinformasjon om demenssykdom. Studien benytter også det salutogene perspektiv som en referanseramme, der Antonovsky’s teori om salutogenese og opplevelse av sammenheng ligger til grunn.
Metode: Studien har et kvalitativt design, med fokusgruppeintervju og individuelt intervju som metode. Informantene representerer to forvaltningsnivå og ett kompetansesenter, og kommer fra to fylker. Empirien er analysert ved å kode og kategorisere utsagnene. Metoden er inspirert av Malterud, Halkier og Tjora.
Hovedfunn: Informantene omtalte det unike ved gården som setting, og at tilbudet appellerer til yngre med demenssykdom. På gården er det store muligheter for tilrettelegging, og det oppleves positivt at tilbudet ligger i naturlige omgivelser. Mange deltakere har kjennskap til gårdsaktiviteter, men det er ingen betingelse for å ha glede av tilbudet. Informantene beklaget at mange IPTtilbud må avslutte på grunn av uforutsigbarhet og manglende kjøpsavtaler. Videre hadde informantene innspill på hva som fremmer godt samarbeid og samhandling mellom tilbyder/kjøper, som fleksibilitet, gjensidig kommunikasjon og initiativ, og at IPT-tilbudet blir en del av en helhetlig tiltakskjede. Administrativ og politisk forankring, samt forankring i kommunale planer ble presisert som viktig. Fra regjeringens er det klare føringer på IPTsatsning, og det blir gitt tilskudd og prosjektmidler for å stimulere kommunene til å ta i bruk IPT i større grad.