Jeg vil leve i Norden : Samarbeid og integrasjon i Norden
Master thesis
Published version
View/ Open
Date
2017Metadata
Show full item recordCollections
- Master i kulturstudier [132]
Abstract
Denne oppgaven har til hensikt å hovedsakelig kartlegge samarbeidet og viljen til integrasjon mellom de nordiske statene i perioden etter den andre verdenskrig og frem til i dag. Problemstillingen som besvares er: Hva slags potensiale har Norden, om landene samarbeider og integreres mer enn i dag?
Tradisjonelt blir ikke Norden studert som en enhet, men i sine respektive nasjonalstater. I denne oppgaven forsøker jeg å vise hva Norden er i dag, politisk, sosialt, økonomisk og innenfor forsvar og sikkerhetspolitikken. Resultatet fra denne analysen, benytter jeg til å skissere hva Norden kan bli, om vi våger å tenke nordisk. Da kan Norden bli en stat med 27 millioner innbyggere, blant verdens store økonomier, Europas største i areal og en mellommakt fast representert ved G20.
I denne oppgaven blir det nyere historiske samarbeidet mellom de nordiske landene beskrevet. Teorier om integrasjon, småstater og kognitiv tenkning benyttes for å øke forståelsen både for det historiske men også forsøksvis å belyse en mulig integrasjon.
Kildematerialet som benyttes er i hovedsak bøker og offentlige rapporter, i tillegg til enkelte sentrale politikeres memoarbøker. Det er også foretatt semistrukturerte intervju med representanter fra samfunnslivet som har bemerket seg innenfor fagfeltet.
Med dette som utgangspunkt forsøker jeg å gi innspill til hva Norden kan bli til om samarbeidet og integrasjon forsterkes.