Styrketrening med Cardioacceleration forbedrer VO2max og 1RM.
Abstract
Formål: Hensikten var å undersøke effekten av styrketrening med cardioacceleration på VO2max og 1RM. Hypotese I er at 6 ukers styrketrening med cardioacceleration kan bedre VO2max hos unge menn med erfaring innenfor styrketrening. Hypotese II er at deltagerne kan øke 1RM selv ved implementert cardioacceleration.
Metode: Studien var RCT med 18 treningsøkter i en periode på 6 uker. Intervensjonen besto av en intervensjonsgruppe og en kontrollgruppe. Intervensjonsgruppen utførte styrketrening med cardioacceleration, mens kontrollgruppen kun utførte styrketreningen. Intervensjonens populasjon var unge menn på 19-30 år med minimum 2 års erfaring innen styrketrening, og ingen erfaring med systematisk utholdenhetstrening det siste året. Inklusjonskriteriene var en relativ styrke på minimum 1,6 i knebøy og 1,2 i benkpress. Kravet for godkjent VO2max baseline lå på <4,5 L·min-1.
Resultat: Intervensjonsgruppen økte VO2max i ml·kg-1·min-1 med 4,1%, kontrollgruppen viste ingen endringer. Intervensjonsgruppen hadde signifikant større endringer sammenlignet med kontrollgruppen, (P<0.001). Kontrollgruppen økte 1RM i knebøy med 4%, som var signifikant høyere sammenlignet med intervensjonsgruppens 2,2%, (P<0.05). Intervensjonsgruppen økte 1RM i benkpress med 2,8%, mens kontrollgruppen økte 1RM i benkpress med 3,1%, med ingen signifikant forskjell mellom gruppene.
Konklusjon: Intervensjonsgruppen økte både VO2max, 1RM i benkpress og knebøy med implementering av CA i styrketrening gjennom 6 uker. Kontrollgruppen viste ingen endringer i VO2max, og hadde en høyere økning av 1RM i knebøy sammenlignet med intervensjonsgruppen, med ingen signifikant forskjell mellom gruppenes endringer i benkpress.