Reinnleggelser i alderspsykiatrisk avdeling En oppfølgingsstudie
Abstract
Bakgrunn: Psykiske lidelser hos eldre er underdiagnostisert og underbehandlet. Dersom eldre personer med psykiske lidelser ikke får behandling eller oppfølging kan dette føre til økt lidelse, sykelighet og reinnleggelser. I Norge har vi begrenset kunnskap om hvordan det går med eldre personer som har vært innlagt og som reinnlegges i en alderspsykiatrisk avdeling.
Hensikt: Hensikten er å beskrive hva som kjennetegner personer som reinnlegges i alderspsykiatrisk avdeling på to alderspsykiatriske avdelinger i Norge.
Teoretisk forankring: Studien bygger på teori og tidligere forskning om eldre personer med psykiske lidelser, med hovedfokus på reinnleggelser.
Metode: Dette er en kvantitativ studie med kohortdesign. Datamaterialet er hentet fra Kvalitetsregisteret i alderspsykiatrien (KVALAP) (2011-2013) og fra Oppfølgingsstudien (2013-2015). Data er samlet inn på personer tidligere innlagt, eller i poliklinisk behandling på Diakonhjemmet sykehus, alderspsykiatrisk avdeling og Vestre Viken HF, alderspsykiatrisk seksjon, Lier.
Resultater: Studien viser at personer med psykoselidelse og bipolar lidelse oftest reinnlegges i alderspsykiatrisk avdeling, mens de fleste som innlegges i alderspsykiatrisk avdeling har en depresjonsdiagnose.
Konklusjon: Studien viste at det å ha en psykose lidelse og bipolar lidelse har betydning for reinnleggelse i alderspsykiatrisk avdeling. På bakgrunn av disse funn, bør risikofaktorer for å utvikle nye sykdomsepisoder identifiseres og det må settes inn forebyggende tiltak på bakgrunn av dette. Helsetjenestene bør også tilstrebes organisert til det beste for den enkelte person ved at spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten samarbeider bedre og tettere i fremtiden. I tillegg må personen som er syk inkluderes i planleggingen av egen behandling og i planleggingen av videre oppfølging.