Dag til dag- variasjon i fettomsetning med normalt og manipulert kosthold, under moderat aktivitet
Master thesis
Published version
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2438805Utgivelsesdato
2016-11-05Metadata
Vis full innførselSamlinger
Originalversjon
Hovet, Å. M. Dag til dag- variasjon i fettomsetning med normalt og manipulert kosthold, under moderat aktivitet. Master thesis, Telemark University College, 2015Sammendrag
Bakgrunn: Fettomsetningen er viktig både for personer med metabolske forstyrrelser som fedme, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og for idrettsutøvere. Dermed er reliable og enkle målinger av fettomsetningen viktig. Det er blitt vist at fettomsetningen kan påvirkes av kostholdet. Hensikt: Hensikten med studien var å undersøke dag til dag- variasjonene i fettomsetningen, og hvorvidt manipulert kosthold (høyfett og høykarbohydrat) ville påvirke fettomsetningsresultatene. Dette ble målt ved bruk av respiratorisk utvekslingsratio (RER), under moderat aktivitet (60 % av maksimalt oksygenopptak; VO2max). Metode: Studien har et kvantitativ naturvitenskaplig design. 9 unge moderat trente kvinner med alderen 22.4 ± 1.1 år fullførte studien. Varigheten på studien var 9 dager, der testpersonene hadde normalkosthold på dagene 0, 1, 2, 3, 6 og 7. Manipulert kosthold var dermed på dagene 4, 5, 8 og 9. Den ene halvparten startet med høyfettkosthold, og den andre halvparten startet med høykarbohydratkosthold på dag 4 og 5. Testpersonene byttet til motsatt kosthold på dag 8 og 9. Første testdag bestod av 3 x 5 minutter- gradert inkrementell submaksimal test og VO2max test. Blodsukkeret ble målt hver testdag. Laktat som fingerkapillær-prøve ble tatt rett etter hver av de 3 submaksimale dragene, etter VO2max testen og etter fettomsetningstestene. Totalt under denne studien ble det gjennomført fire fettomsetningstester. Resultat: Det ble ikke funnet signifikante forskjeller i dag til dag- variasjonene i fettomsetningen med ett normalkosthold. Det ble imidlertid funnet en signifikant lavere fettomsetning etter høykarbohydratkostholdet enn etter høyfettkostholdet (-31 %, p < 0.01); signifikant lavere VO2 (-4.1 %, p < 0.05) og signifikant høyere RER (4.8 %, p < 0.05). Fettomsetningen var også signifikant lavere etter høykarbohydratkostholdet enn det var etter kostholdet på normaldag 2 (p < 0.05). Konklusjon: De unge, moderat trente kvinnene fikk ikke signifikante forskjeller i dag til dag- variasjonene i fettomsetningen med ett normalkosthold. Derimot fikk de signifikant lavere fettomsetning, VO2 og signifikant høyere RER etter høykarbohydratkosthold sammenliknet med høyfettkosthold.