Fysisk aktivitetsnivå hos kvinner og menn i Telemark. Fysisk aktivitet i aldersgruppen 20-85 vurdert med objektive målinger.
Original version
Knive, E. Fysisk aktivitetsnivå hos kvinner og menn i Telemark. Fysisk aktivitet i aldersgruppen 20-85 vurdert med objektive målinger. Master thesis, Telemark University College, 2012Abstract
Det har skjedd store forandringer i samfunnet vårt de siste 50 årene når det gjelder krav om fysisk aktivitet i hverdagen. Dette har ført til at inaktivitet har blitt en utfordring for folkehelsen. Fysisk aktivitet er således et viktig redskap i folkehelsepolitikken. I den forbindelse har man sett nytten av å kartlegge fysiske aktivitetsvaner. Tidligere har fysisk aktivitet blitt kartlagt gjennom subjektive spørreundersøkelser i befolkningen. De siste årene har man imidlertid begynt å bruke objektive metoder som akselerometermålinger av fysisk aktivitet i store befolkningsundersøkelser. De objektive målingene gir mer presise og nyanserte svar i forhold til bruken av spørreundersøkelser. ”Fysisk aktivitet blant voksne og eldre” (KAN1) er den første nasjonale studien hvor fysisk aktivitet er blitt objektivt målt i den voksne befolkningen i Norge. Denne del studien baserer seg på data fra Kan1 undersøkelsen fra Telemark fylke. Utvalget fra Telemark består av 244 personer i alderen 20-85 år. Telemarksdataene fra KAN1 er analysert ved bruk av SPSS. Studien beskriver det fysiske aktivitetsnivået i den voksne befolkningen Telemark fylke. Den belyser forskjeller i fysisk aktivitet mellom kjønn, aldersgrupper, sosioøkonomisk status og kommuner. Prosjektet tar også sikte på å belyse i hvilken grad et utvalg fra Telemark tilfredsstiller de nasjonale anbefalingene om fysisk aktivitet, samt hvilke aktiviteter utvalget fra Telemark benytter seg mest av. Utvalget fra Telemark hadde et gjennomsnittlig fysisk aktivitetsnivå på 350 tellinger/minutt, som er noe høyere enn gjennomsnittet i det nasjonale utvalget i KAN1. Telemarksutvalget var gjennomsnittlig totalt 33 minutter daglig i moderat til høy fysisk aktivitet. Allikevel var det kun 16,7 % av utvalget som tilfredsstilte den nasjonale anbefalingen om fysisk aktivitet fra helsedirektoratet. Resultatene indikerer at grunnen til dette er at respondentene tilbringer for kort tid per gang i intensitetssonene moderat og høy fysisk aktivitet. Aldersgruppen 50 – 65 år hadde høyest prosentandel i å imøtekomme anbefalingene. Kvinner var mindre tid i inaktiv(sone) enn menn og brukte mer tid i lett fysisk aktivitet. Samtidig var menn noe mer tid i moderat og hard fysisk aktivitet sammenliknet med kvinner. Det var ingen signifikant forskjell i totalt fysisk aktivitetsnivå mellom kjønn. Den mest anvendte aktivitetsformen blant voksne i Telemark var turgåing. Aktiviteter i sal til musikk og Yoga/pilates var dominert av kvinner, og ballspill var dominert av menn.