Kompetanse om delirium blant eldre (kode) : En kompetansehevingsstudie blant sykepleiere på legevakt
Abstract
Bakgrunn Delirium forekommer hyppig hos eldre og oppstår i løpet av døgn eller timer. Flere studier viser at kunnskap om tilstanden er mangelfull hos sykepleiere. Tidlig diagnostisering og behandling er avgjørende, noe som gir sykepleiere på legevakt en nøkkelrolle fordi de er i første kontakt med pasient, pårørende eller kontaktende institusjon.
Hensikt Hensikten med studien var å styrke kompetansen i identifisering og behandling av delirium blant sykepleiere som arbeider i legevakttjenesten samt å undersøke om opplæring i og systematisk bruk av kartleggingsverktøy ville føre til bedre praksis.
Metode Basert på en kunnskapsoverføringsmodell «From Knowledge to Action» utviklet av Graham et. al. (2006) deltok 7 sykepleiere på en legevakt i et opplæringsprogram med en teoretisk del og en utprøvingsdel i praksis på legevakten (4 uker). Som en del av kartleggingen av deltagerenes læreforutsetninger og vurdering av deltagerens læringsutbytte ble det gjennomført en kunnskapstest før og etter opplæringen. Innsamlingen av data ble gjort ved fokusgruppeintervjuer etter endt prosjektperiode.
Resultater Kunnskapstesten før opplæringen viste at kunnskapen om delirium og risikofaktorer for å utvikle delirium var noe mangelfull. Samtidig viste resultatene et økt kunnskapsnivå blant deltagerne da den samme testen ble gjennomført ved prosjektslutt. De to hovedkategoriene som fremkom i fokusgruppeintervjuene var Endret bevissthet om delirium i møte med eldre pasienter og deres pårørende etter opplæring, samt en «Et nyttig prosjekt» – refleksjoner over organisering, innhold, styrket samhandling og ønske om videre kunnskapsdeling.