Informasjonsteknologi og motivasjon : Brukeraksept og videre bruk i et selvbestemmelsesperspektiv
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2387442Utgivelsesdato
2015Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Informasjonsteknologi benyttes i dag på nærmest enhver arbeidsplass med det formål å støtte effektiv utførelse av arbeidsoppgavene. Tidligere forskning har sett på hva som fører til brukeraksept av disse IT-systemene. Selvbestemmelsesteorien har i de siste årene blitt brukt for å forklare videre bruk i en e-læringssetting. Denne avhandlingen søker å se på motivasjonsteorier og IT-teorier for å finne relasjoner i en kontor-setting.
Avhandlingen benytter seg av begreper fra teknologiaksept-modellen TAM (Davis, 1989), som handler om førstegangsaksept. Videre benytter begreper fra videre bruk-teorier, nærmere bestemt pre aksept-modellen PAM (Bhattacherjee, 2001), som handler om videre bruk av IT. Disse begrepene settes i et selvbestemmelsesperspektiv(SDT). SDT sin grunnleggende psykologiske behovs-teori (BPNT) omhandler behov mennesket har for å oppleve indre motivasjon. Hensikten i avhandlingen er å se hvordan de grunnleggende psykologiske behovene påvirker videre bruk av informasjonsteknologi.
Avhandlingen er en kvantitativ tverrsnittsundersøkelse som ble gjennomført i private bedrifter og offentlig instanser. 100 respondenter, som alle jobber på kontor med IT som verktøy, besvarte en spørreundersøkelse som ble sendt ut via e-post. Analysen ble gjennomført i XLSTAT-PLSPM.
Resultatene viste at de grunnleggende psykologiske behovene alle hadde relasjon med indre motivasjon, men ikke med oppfattet nytteverdi og oppfattet brukervennlighet. Indre motivasjon hadde igjen en sterk relasjon med intensjon om fortsatt IS-bruk. Et Oppsiktsvekkende funn var at oppfattet brukervennlighet og oppfattet nytteverdi ikke hadde signifikante relasjoner med intensjon om fortsatt IS-bruk.