Hjem til bøkene : Hvis du, som jeg, en reisende en vinterdag
Abstract
I mitt bokmanus med hovedtittel Hjem til bøkene og undertittel Hvis du, som jeg, en reisende en vinterdag (heretter referert til som HtB), skriver jeg om seks uavhengige bokhandler i Europa, og om mitt møte med dem. Teksten er et forsøk på å forstå et fenomen, her den analoge, uavhengige bokhandel. Jeg ser det derfor som hensiktsmessig å reflektere over HtB ikke bare som en litterær sakprosatekst, men også som en kvalitativ utforsking, slik Svend Brinkmann bruker begrepet i Kvalitativ udforskning af hverdagslivet, som jeg har valgt å støtte meg til. I boka uttrykkes hans holdning slik:
”at der ikke er nogen klar forskel mellem at ’udføre et forskningsprojekt’ og ’leve et liv’. Ikke fordi et liv er – eller bør være – et tørt, mekanisk og metodologisk foretagende, men fordi kvalitativ forskning kan være levende, engagerende og eksistentielt viktig.” (Brinkmann 2013 s.16-17).
Brinkmanns vektlegging av det eksistensielt viktige for den som utforsker, aktualiserer et annet begrep, autoetnografi, som jeg også vil komme inn på. Autoetnografien er en kvalitativ forskningsstrategi og innebærer blant annet en form for selvutforsking. Selvutforskingen er også et element i HtB, og manuskriptet kan betraktes som en erkjennelsesreise. Helt til sist vil jeg derfor også se nærmere på hva jeg har erkjent.
Jeg vil imidlertid først ta for meg HtB som bokmanus, inkludert boka som objekt. Jeg vil si noe om målgruppe og begrunne tittelvalg, og jeg vil videre reflektere rundt de valg jeg har gjort når det gjelder sjanger, komposisjon og språk.