Opplevelse av sammenheng på arbeidsplassen : Hvilken betydning kan arbeid med samtalegrupper for elever i skolen ha for læreres mestringsopplevelse av bestemte utfordringer i egen arbeidssituasjon?
Abstract
I følge læringsmål for mastergradsstudiet i Helsefremmende arbeid skal studiet kvalifisere til Helsefremmende arbeid i og mellom settinger (Høgskolen i Vestfold, 2006). Skolen utgjør i denne studien lærernes arbeidsplass, en sentral lokal setting, og er således forankret i faget helsefremmende arbeid.
Hensikt: Studien har fokus på sammenhenger mellom skoleprogram og læreres mestringsopplevelse av bestemte utfordringer i egen arbeidssituasjon. Hensikten med undersøkelsen er å utforske hvilken betydning arbeid med samtalegrupper kan ha for læreres mestringsopplevelse i møte med elever som har opplevd samlivsbrudd. Det er funnet lite forskning på dette området.
Metode: Studien har en kvalitativ tilnærming. Jeg benytter et fenomenologisk perspektiv, og fokuserer på lærernes livsverden ved å stille meg åpen og fordomsfri i forhold til deres opplevelser. Jeg har intervjuet fire lærere i denne studien.
Resultater: Lærerne som er intervjuet formidler at arbeid med samtalegruppene har styrket deres opplevelse av begripelighet, håndterbarhet og meningsfullhet i møte med elever som har opplevd samlivsbrudd, og at arbeidet har forsterket deres mestringsopplevelse av bestemte utfordringer i eget arbeid. Faktorer som influerer på de intervjuedes mestringsopplevelse er tilgang til økt kunnskap, ny innsikt i hva elevene sliter med, medvirkning og innflytelse rundt eget engasjement, og ikke minst anerkjennelse og tillit fra omgivelsene. Dette kan indikere at dersom planlegging og gjennomføring av skoleprogrammer tar hensyn til hvilke faktorer som influerer på lærernes "opplevelse av sammenheng", kan det bidra til å styrke lærernes selvfølelse i jobben, og således styrke lærernes potensial for mestringsopplevelse av bestemte utfordringer i egen arbeidssituasjon.