Materialpoetiske øyeblikk. En a-r-t-ografisk studie av små barns eksperimentelle materialprosesser i barnehagen
Doctoral thesis
Published version

View/ Open
Date
2021-06-18Metadata
Show full item recordCollections
- Culture studies [25]
Abstract
I min studie undersøker jeg gjennom å a-r-t-ografere (Irwin & Springgay, 2008) hva som utfolder seg, oppstår og aktiveres i eksperimentelle prosesser med jorda materialer og de yngste barna i barnehagen gjennom rhizomatiske prosesser (Deleuze & Guattari, 1987). Jeg posisjonerer materialer som aktive, vibrerende og vitale (Bennett, 2010) og materielle utforskinger sees som intra-aktive (Barad, 2007) hendelser og som sammenvevde relasjonaliteter (Ceder, 2016), hvor materialer, sanser (Serres, 2018) kropper, steder og atmosfære (Ingold, 2011) inngår i samskaping, sympoiesis (Haraway, 2016). Jeg plasserer studien i et formingsfaglig landskap med post-disiplinær søken mot teorier og filosofi om eksperimenteringer og skapende prosesser i-med-gjennom materialer.
Studiens empiriske datamaterialer produseres gjennom 25 besøk på en småbarnsavdeling hvor 12 barn deltar i ulike materialaksjoner med pinner, ull, leire, aluminiumsfolie, kongler, blader, snø, tekstiler og peddig. Materialaksjoner gjennomføres inne og ute i barnehagen. Gjennom observa(k)sjon, foto, feltnotater poetiske (be)skrivelser og egne materialeksperimenteringer kobler jeg på min sensoriske og sanselige forskerkropp tett på materialer og materielle hendelser.
Gjennom materialaksjoner og destilleringer som rhizoanalyser (Sandvik, 2015), gjør jeg gjennom a-r-t-ografering oppdagelser som oppstår som ulike blivelser, affektive og materielle hendelser mellom materialer, barn og a-r-t-ograf i utforskerkollektivet. Jeg/vi gjør også oppdagelser knyttet til materialers iboende egenskaper, virkninger av materialers formater og mengder, og om kroppers sanselige innganger i materialutforskinger. Jeg/vi gjør også oppdagelser i forhold til hvordan steder og atmosfære virker med i eksperimentelle prosesser og oppdagelser av materialers potensialer som medskapende og vitale i kollektive hendelser.
Gjennom studien produseres kunnskaper om materialer og små barns formingsprosesser som kan tenkes som nomadiske (Deleuze & Guattari, 1987) sporblivelser, et bidrag til en annen tenkning om hva forming i barnehagen kan være bortenfor målstyrte tinglagings-prosesser. Gjennom studien skrives det frem en affirmativ kritikk av forming i barnehagen og et forlag om å se forming som naturkultur (Haraway, 2003) med jorda materialer som korrespondanser (Ingold, 2013) og kunnskap-ing gjennom eksperimenteringer.