Økologisk mat - skoleprosjekter fra "jord til bord". Oppsummering av prosesser og aktiviteter
Original version
Hvitsand, C. Økologisk mat - skoleprosjekter fra "jord til bord". Oppsummering av prosesser og aktiviteter. Bø: Telemarksforsking, 2011Abstract
Prosjektets mål har vært å øke bevisstheten om og forbruket av økologisk mat i Midt-Telemark. Dette skulle gjøres gjennom å opprette og videre-utvikle samarbeid mellom skoler og lokale gårdbrukere, fortrinnsvis med økologisk drift. Telemarksforsking sin rolle har vært å være initiativtaker, idéformidler og pådriver for mer samarbeid mellom skoler og gårdbrukere. Landbrukskontoret i Midt-Telemark, Midt-Telemark Næringsutvikling og Økoløft Sauherad har også vært involverte i prosjektet. Gjennom økt bevissthet om økologisk mat skulle prosjektet fremme økt produksjon og forbruk av slike produkter i Midt-Telemark. Prosjektet har for en stor del tatt utgangspunkt i de tanker og idéer til aktiviteter som skolene hadde selv. I tillegg har prosjektledelsen foreslått konkrete samarbeidsaktiviteter. Prosjektet har bidratt til at flere skoler nå jevnlig gjør gårdsbesøk, og noen skoler planlegger å etablere økologiske skolehager. Gårdsbesøkene blir sett i sammenheng med andre aktiviteter som brødbaking og pressing av eplemost, slik at hele verdikjeden synliggjøres. Skolene knytter aktivitetene opp mot de ulike fagenes læreplansmål og mot entreprenørskap i skolen, elevbedrifter, markedsdager osv. Mulighetene for å tilby økologisk frukt og melk i skolene har også blitt gjennomgått i prosjektet, men dette har vist seg vanskelig å realisere. Tine Meierier leverer ikke økologisk melk i kvartliters kartonger i regionen og servering i annen kartongstørrelse oppleves som lite praktisk for skolene. Når det gjelder økologisk skolefrukt, kan dette innføres dersom skolene og foreldrene er villige til å betale en merpris i forhold til dagens ordning. Skolene har imidlertid ikke ønsket å gå videre med å prøve ut en slik ordning.