UT I ARBEIDSLIVET PÅ EGNE PREMISSER Erfaringsbasert kunnskap om arbeid og psykisk helse
Abstract
Bakgrunn
Utgangspunktet er behov for mer kunnskap om psykisk helse og arbeid. Mange personer med psykiske helseproblemer som står utenfor arbeidslivet ønsker seg en jobb. Ut fra recoveryforskning er det kjent at arbeid er viktig for bedringsprosesser og at personer selv har viktig kunnskap om hva som skal til for å få et bedre liv. Vi ønsket å utforske subjektive erfaringer fra personer med psykiske problemer om hva de selv opplever er det sentrale for å få ordinært arbeid. Det mangler kunnskap om brukeres egne perspektiver på hva som er virksomme strategier og relasjoner knyttet til å komme i arbeid. Problemstillingen er følgende: Hva mener personer med psykiske helseproblemer er betydningsfullt for at de skal komme ut i arbeid?
Metode
Studien er et brukerstyrt, samarbeidsbasert forskningsprosjekt, der de to forskere har ulik kompetanse og erfaringsbakgrunn. Kvalitative intervjuer med ni deltakere er gjennomført. En styringsgruppe følger studien, samt en kompetansegruppe med personer som har erfaring med psykiske helseproblemer og veien tilbake til arbeidslivet.
Funn
Følgende funn ble analysert fram: (1) Å bli sett som et helt menneske. (2) Balanse i hverdagen. (3) Ventetiden som en mulighet eller barriere. (4) Betydningen av håpefulle hjelpere. (5) Fra «praksis» til reell jobb.
Konklusjon
Følgende forhold kan oppsummeres. Deltakerne ønsker å bli sett og respektert som et helt menneske med ressurser, kompetanse og muligheter. Familien og nettverket rundt må også ses som en del av bildet. Personene ønsker å delta aktivt i alle prosesser som omhandler deres liv og vil at deres behov og perspektiver tas hensyn til. Videre trekker de fram behovet for god samhandling mellom hjelpesystem og forutsigbarhet i forhold til planer, vedtak og økonomi. Praksisplasser, tiltak og aktiviteter må være meningsfulle. Det er krenkende å «bli plassert» et sted som ikke gir noen fremtidsmuligheter. Personene ønsker å gå i sitt eget tempo, og ikke bli presset til å starte for raskt i arbeid. Balanse i hverdagen har stor betydning.