Steg for steg, Blåkors Øst 2011 : en forskningsbasert evaluering
Abstract
Bakgrunn
Hovedmålsettingen i Steg for Steg (SFS) er å tilby brukerdrevne fritidsaktiviteter for å skape nettverk, aktivitet og mestring. Slik SFS stod frem i 2010 representerer det et rusfritt fritidstilbud utviklet av og for Blå Kors Øst sine brukere. Brukerne er personer som har et rusproblem og samtidig får et tilbud om behandling/rehabilitering i regi av Blå Kors Øst. SFS er et tilbud som skal skape arenaer for aktivitet, mestring og fellesskap i en trygg, rusfri sone. SFS er ”fritid som gir overskudd”. Tilbudet tar utgangspunkt i en forståelse av at det viktigste tiltaket for å redusere fattigdommen i Norge er å senke terskelen for aktiv deltakelse i samfunn og arbeidsliv. SFSmodellen er en metode som har som målsetting både å bidra til menneskelig aktivitet og til å benytte fritidsaktiviteter som målrettete utviklingsarenaer. Evalueringsoppdraget er finansiert av Helsedirektoratet og utført av Institutt for forskning innen psykisk helse og rus, Høgskolen i Buskerud.
Hensikt og problemstilling
Hensikten med denne studien er å bidra til kunnskap og forståelse for hvordan aktiviteter kan oppleves som meningsfulle og til nytte for deltakerne i SFS gjennom brukerdrevne aktiviteter. Problemstillingen for studien ble: Hvordan kan aktivitet i en rusfri sone være til nytte og hjelp, og gi økt opplevelse av mestring og fellesskap? Deltakernes erfaringer er belyst gjennom følgende to forskningsspørsmål: (1) Hvordan beskriver brukere ved SFS nytten ved aktivitetene? og (2) Bidrar aktivitetene til å skape nettverk, aktivitet og mestring?
Metode
Denne forskningsbaserte evalueringen ble gjennomført gjennom et samarbeidsbaserte forskningsdesign med bruk av både kvalitative og kvantitative datainnsamlinger. Det samarbeidsbaserte designet fokuserte på involvering av brukerne gjennom hele forskningsprosessen og vektlegging av deres erfaringer og opplevelser med SFS.
Funn
De samlede funn er fremstilt gjennom en kvantitative og kvalitative del. I den kvantitative presenteres funnene først ved baselineundersøkelsen som dokumenterer antall aktiviteter og antall brukere som totalt har brukt SFS i 2011. Deretter evalueres et utvalg av aktivitetene i SFS: (a) Bowling, (b) Matutdeling for rusmisbrukere, (c) Friluftstur, (d) Spillkveld og (e) Steg for Steg kveld. I den kvalitative relateres funnene til: (1) meningsfull aktiviteter i sosialt fellesskap, (2) kontinuitet i livet, (3) rusfri arena, og (4) å bli møtt uten fordommer.
Konklusjon
Relatert til forskningsspørsmålene for denne studien er det forskningsmessig grunnlag for å konkludere med følgende: (a) Steg for Steg fremstår som et åpent og lett tilgjengelig tilbud som hjelper mennesker i tiltakets målgruppe i deres behandlings- og rehabiliteringsprosess, (b) deltakerne i Steg for Steg opplever å bli møtt med respekt og verdighet, og dette hjelper dem til å føle trygghet, livskvalitet og glede, (c) deltakelse i Steg for Steg bidrar til selvutvikling og ansvarsfølelse på en rusfri arena, (d) deltakelse i Steg for Steg bidrar til å ha en hverdag med meningsfulle aktiviteter som representerer en kontinuitet i deltakernes liv, (e) deltakelse i Steg for Steg bidrar til å skape gode sosiale nettverk, aktivitet og mestring, og (f) det er flere områder det kan være aktuelt å se nærmere på, som rekruttering, målgrupper, aktivitetene, meningens betydning og det sosiale fellesskapets verdi og se på disse områdene som mulige nye brukerdrevne aktivitetstilbud med nødvendig opplæring tilknyttet.