Grunnskolelærerstudenters møte med estetiske læringsprosesser som et fagovergripende tema
Abstract
Denne avhandlingen tar for seg det fagovergripende temaet estetiske læringsprosesser i grunnskolelærerutdanning. Mer spesifikt er det en studie av hvordan studenter utvikler forståelse for estetiske læringsprosesser i den obligatoriske opplæringsdelen av grunnskolelærerutdanningen, som er felles for studentene. I studien tilnærmes estetiske læringsprosesser fra et pedagogisk perspektiv, og det fokuseres på læringssituasjoner der det benyttes kunstbasert undervisning. Hensikten med studien er å fremstille kunnskap som kan styrke opplæringen grunnskolelærerstudenter får i estetiske læringsprosesser, og belyse tematikken som en del av den pedagogiske kompetansen studentene skal utvikle i løpet av utdanningen. Studien er et kunnskapsbidrag til den nordiske forskningslitteraturen om estetiske læringsprosesser og til det internasjonale forskningsfeltet «Arts-based teaching and learning» [Kunstbasert undervisning og læring]. Avhandlingen består av én kappe og tre delstudier, skrevet som artikler. Delstudie I er en systematisk litteratur-review av internasjonal forskningslitteratur. De to andre delstudiene er empiriske casestudier fra en norsk grunnskolelærerutdanningskontekst. Del I av avhandlingen er kappen. Kappen inneholder et innledningskapittel og studiens kunnskapsstatus, teoretisk tilnærming og metode. Etter disse kapitlene følger en presentasjon av delstudiene, samt en syntese og drøfting av funn og implikasjoner. Den første delen av avhandlingen avslutter med en konklusjon. Del 2 av avhandlingen er delstudiene.
Studiens teoretiske tilnærming tar utgangspunkt i filosofi av John Dewey samt Hansjörg Hohrs tolkninger og videreutvikling av Deweys teori. Teorien bidrar til studien med analytiske begreper og perspektiver med vekt på erfaring, estetisk erfaring og estetisk kommunikasjon. Metodologisk bygger studien på en hermeneutisk tilnærming til forskningsprosessen der fortolkning av menneskelige og sosiale fenomener er sentralt. I studien benyttes kvalitative metoder, analysetilnærminger og datakilder.
Formålet med delstudie I er å utvikle kunnskap om estetiske læringsprosesser i grunnskolelærerutdanningen ved å syntetisere internasjonal forskningslitteratur. Utvalget består av 19 empiriske studier fra åtte land. I reviewet beskrives og diskuteres kjennetegn ved lærerstudenters læringsutbytter i ulike lærerutdanningskurs som vektlegger kunstbasert undervisning og læring [arts-based teaching and learning]. Begrepet «læringsutbytter» blir forstått som de elementene som vokser frem underveis i læringsprosessen. Delstudien viser at studentene gjennomgår emosjonelle endringer, der usikkerhet endres til glede og verdsettelse av erfaringene. De utvikler nye handlingsmuligheter og vilje til å bruke kunstbasert undervisning. I tillegg gjennomgår studentene en holdningsendring, der de blir mer positive til betydningen av kunst i undervisning og læring. Delstudien viser at komplekse prosesser utfolder seg i kursene, i henhold til studentenes emosjoner, ferdigheter, intensjoner og holdninger. Funnene i delstudien utfordrer synet på hva læring kan være i en lærerutdanning. Reviewet synligjør også behovet for studier med flere datakilder og longitudinelle design, noe som har implikasjoner for de empiriske delstudiene i avhandlingen.
Formålet med de empiriske delstudiene er å utforske forskningstematikken i den norske grunnskolelærerutdanningen. Delstudie II er en casestudie med flermetodisk tilnærming (intervju, video-opptak, observasjon m.m.). Den fokuserer på et ukelangt profesjonsverksted om estetiske læringsprosesser, der lærerutdanneren bruker kunstbasert undervisning for å undervise om temaet. Verkstedet inngår i faget «Pedagogikk og elevkunnskap» (PEL), og 20 studenter deltar. Delstudien utforsker hva studentene vektlegger ved estetiske læringsprosesser i forbindelse med deres deltakelse i verkstedet. Funnene viser at studentene fremhever emosjonelle, intellektuelle og praktiske kvaliteter ved estetiske læringsprosesser. Samlet viser delstudien hvordan de estetiske læringsprosessene utvider studentenes forståelse av læring, der de emosjonelle kvalitetene skaper en bevegende og samlende kraft som gir rom for ny forståelse.
Delstudie III er en longitudinell casestudie, der kvalitative intervjuer og tilhørende feltnotater fra intervjuene er datakilder. Delstudien tar for seg hvordan to grunnskolelærerstudenter opplever opplæringen de får i temaet estetiske læringsprosesser gjennom ett studieår og i forbindelse med de obligatoriske emnene som er felles for studentene. Funnene i delstudien viser at studentene opplever et nedadgående fokus på estetiske læringsprosesser gjennom studieåret. I tillegg får de liten støtte i utdanningen når det gjelder å knytte erfaringer fra ulike læringssituasjoner til temaet estetiske læringsprosesser. Studien viser likevel at studentene opplever at erfaringene med estetiske læringsprosesser bevisstgjør dem på eget læringssyn. Delstudien synligjør ulike elementer som bør inngå i en helhetlig opplæring i estetiske læringsprosesser og som kan støtte studentenes læring.
De tre delstudienes funn syntetiseres og diskuteres med støtte i teori og forskning for å besvare hvordan studentene utvikler forståelse for estetiske læringsprosesser. Det første funnet viser at studentene rekonstruerer sin forståelse av læring i møte med de komplekse aspektene ved estetisk kommunikasjon, som studentene møter gjennom kunstbasert undervisning. Det andre funnet viser at studentene utvikler forståelse ved å oppdage meningsfulle sammenhenger gjennom estetisk persepsjon, det vil si hvordan emosjonelle og intellektuelle kvaliteter virker sammen i en erfaring. Det tredje funnet viser at studentene abstraherer betydningsfulle elementer ved sine erfaringer, der den praktiske utøvelsen av estetiske læringsprosesser fremstår som et slikt element. Funn og implikasjoner drøftes videre i lys av studiens samfunnsmessige kontekst og forskningsfelt, og med vekt på opplæringen i det fagovergripende temaet estetiske læringsprosesser. Studien viser at studentenes møte med estetiske læringsprosesser skaper epistemologiske muligheter i grunnskolelærerutdanningen, fordi erfaringene utfordrer og utvider studentenes forståelse av læring. Samtidig synligjør den en rekke utfordringer knyttet til forskningstematikken. Dette gjelder manglende satsning på og helhet i opplæringen i estetiske læringsprosesser, i tillegg til underkommuniserte spenninger i forskningsfeltet.
Has parts
Delstudie I Møller-Skau, M. & Lindstøl, F. (2022). Arts-based teaching and learning in teacher education: «Crystallising» student teachers’ learning outcomes through a systematic literature review. Teaching and Teacher Education 109, 1–12. https://doi.org/10.1016/j.tate.2021.103545Delstudie II Møller-Skau, M. (2023). Exploring student teachers’ aesthetic learning processes. Teaching Education, 1–16. https://doi.org/10.1080/10476210.2023.2278802
Delstudie III Møller-Skau, M. Grunnskolelærerstudenters erfaringer med estetiske læringsprosesser som et fagovergripende tema. [Innsendt til Nordisk tidsskrift for pedagogikk og kritikk]. Delstudie iii er upublisert og utelatt fra online versjon