Samarbeid med eksterne aktører i naturfagundervisning
Abstract
Denne masteroppgaven utforsker samarbeid mellom skoler og eksterne aktører i naturfagundervisningen med fokus på uteskole som pedagogisk tilnærming. Problemstillingen i studien er «Hvilke erfaringer har en naturfagslærer og en ekstern aktør tilegnet seg gjennom samarbeid om undervisning utenfor klasserommet?». Studien er en kvalitativ studie og datainnsamlingen er gjennomført gjennom semi-strukturerte intervjuer av en lærer og en ekstern aktør. Denne intervjueformen legger opp til en dypere utforskning av informantenes erfaringer og refleksjoner rundt samarbeid om undervisning og bruken av uteskole. Det ble benyttet en tematisk analyse for å organisere og strukturere studiens datamateriale.
Det teoretiske rammeverket i studien fokuserer på uteskole og læring utenfor klasserommet, spesielt med tanke på samarbeid med eksterne aktører i naturfagundervisning. Teorien trekker frem hvordan alternative læringsarenaer, som natur, museer og vitensentre, kan berike undervisningen og bidra til en mer praktisk og utforskende læring. Begreper som "uteundervisning" og "uteskole" blir belyst, og Arne Jordets uteskolemodell (2010) benyttes som et utgangspunkt for et teoretisk rammeverk. I tillegg omfatter det teoretiske rammeverket teorier og forskning knyttet til bruk av andre læringsarenaer, utforskende og praktiske arbeidsmåter og bruk av eksterne aktører.
Resultatene viser at uteskole og bruk av eksterne aktører kan berike naturfagundervisningen og styrke elevenes læring ved å gi dem relevante og engasjerende opplevelser. Samarbeidet mellom skoler og eksterne aktører kan bidra til å gjøre undervisningen mer variert og opplevelsesbasert, men krever gode rammer for planlegging og fleksibilitet for å overvinne utfordringer som sesongavhengighet og ressurstilgang. Funnene tyder på at uteskole og bruken av andre læringsarenaer kan tilføre undervisningen flere elementer enn vanlig klasseromsundervisning. Samarbeid med eksterne aktører kan også være et virkemiddel for å sikre variasjon i undervisningen, og for å gi elevene praktiske oppgaver som kan gi økt elevaktivitet. For å lykkes med denne formen av uteskole kreves det en god planleggingsprosess hvor lærere og eksterne aktører koordinerer aktiviteter og tilpasser innholdet etter elevenes behov.