Fra utenforskap til fellesskap: En kvalitativ studie av utenforskap og ekstreme holdninger blant gutter i ungdomsårene
Abstract
Denne masteroppgaven handler om hvordan ulike instanser som skolen, kommunen og fylkeskommunen arbeider for å forebygge utenforskap og ekstreme holdninger blant gutter i ungdomsårene. Oppgaven har to hovedfokus: å belyse arbeidet på tematikken, og hvordan utenforskap og ekstreme holdninger kan forebygges.
Gjennom semi-strukturerte intervjuer med et utvalg informanter fra skolen, kommunen og fylkeskommunen er det samlet inn data om hvordan det arbeides med utenforskap og ekstreme holdninger på tvers av instanser som jobber med ungdom. Datamaterialet tar også for seg utfordringer, som for eksempel dårlig koordinering og lite systematisk informasjonsdeling mellom instansene. Materialet tar også for seg gode tiltak som for eksempel mentorordninger, lavterskeltilbud og kurs i sosiale ferdigheter for ungdom.
Teorikapitlet er basert på teorier som Bourdieus kapitalbegreper, Connells teori om hegemonisk maskulinitet og Moghaddams radikaliseringstrapp. Disse teoriene hjelper til å se på årsakene til utenforskap blant ungdom, og hvordan ulike mekanismer kan være med på å skyve ungdom vekk fra storsamfunnet. Teorien ser også på ulike statistikker, og annen forskning innafor relevante tematikker for utenforskap og ekstreme holdninger.
Funnene fra datamaterialet viser at utenforskap er et komplekst problem som krever samarbeid på tvers av instanser. Skolen spiller en viktig rolle å avdekke ungdom i risikosonen, men effektiv forebygging avhenger av støtte fra andre instanser som barnevernet, politiet og SLT-koordinatorer. Oppgaven viser også at det er viktig å utfordre normer som bidrar til utenforskap, og at tiltak som bygger fellesskap og mestring kan gjøre en forskjell for ungdom.
Til slutt konkluderer oppgaven med at tidlig innsats og bedre samarbeid er nøkkelen til å redusere utenforskap og ekstreme holdninger som kan utvikle seg til blant annet radikalisering. Ved å utvikle samordnede planer som tar tak i de underliggende årsakene, kan det støttes oppunder sårbare ungdom og gi dem en bedre sjanse til å lykkes.