Den flerspråklige overgangsskriveren – norsklærerens mysterium? : En kvalitativ elevtekstanalyse av "press-skriving" som arbeidsmetode for utvikling av flerspråklige elevers skriveferdigheter i norskfaget
Abstract
Til tross for å være student på grunnskolelærerutdanningen 5.-10.trinn, har jeg valgt å gjøre forskningen min på 4.trinnselever. Bakgrunnen for dette er å kunne finne noen indikasjoner på hvilken flerspråklig skriver en kan forvente å motta når de kommer over på mellomtrinnet. Masteravhandlingen er en kvalitativ innholdsanalyse av et utvalg på fire elevbøker, som består av seks press-skriveøkter hver. De fire elevbøkene er alle produsert av flerspråklige elever ved 4.trinn på «Fjellstad» skole, og i denne avhandlingen blir flerspråklige elever definert som elever som forholder seg til tre eller flere språk i hverdagen. Jeg var selv ansatt som lærer på trinnet, men underviste ikke elevene i norskfaget.
Det er kjent at flerspråklige elever i norsk skole opplever en rekke utfordringer knyttet til morfologi og syntaks i det norske grammatiske systemet (f.eks. Jensen, 2018; Svendsen, 2020; Westrheim, 2020; Sveen, 2005). Gjennom denne masteravhandlingen har jeg tatt for meg hvordan man kan jobbe utforskende og kreativt i norskfaget, og samtidig utvikle flerspråklige elevers grammatiske ferdigheter. Dette har jeg gjort ved utvikle et undervisningsopplegg hvor elevene bruker press-skriving som arbeidsmetode for å utvikle sine formelle og strukturelle skriveferdigheter i norskfaget, som de har nytte av å mestre før de kommer over på mellomtrinnet.
Analysen av elevbøkene legger særlig vekt på sammenlikning av skriveøkt 1 og skriveøkt 6, for å kunne finne indikatorer på progresjon i elevenes morfologiske og syntaktiske ferdigheter. Gjennomføringen ble gjort uten at jeg snakket med elevene om prosjektet eller veiledet elevene underveis. Bakgrunnen for dette var å se om elevene ville snakke om de grammatiske aspektene ved skriving seg imellom om og dermed benytte seg av dette i egen skriving. Elevene snakket med hverandre om de grammatiske aspektene ved skrivingen, men funnene viser i korte trekk at de flerspråklige elevene ikke hadde forutsetninger for å benytte seg av dette i egen skriving. Videre viser funnene i avhandlingen at press-skriving som eneste arbeidsmetode ikke er særlig egnet for flerspråklige elever uten veiledning og tilpasset hjelp fra læreren.
Nøkkelord: press-skriving, overgangsskriveren, utforskende grammatikkundervisning – og arbeidsmetoder, syntaks og morfologi, skriveferdigheter, flerspråklige elever