Litt færre tråder tror jeg, men de er litt tykkere. En kvalitativ studie om pedagogisk faglederrolle i barnehagen
Description
Full text not available
Abstract
Spesielt for denne masteroppgaven er at jeg har fått tatt del i et pilotprosjekt, der kommunen som eier, har gjort endringer i den strukturelle organiseringen av ansvar og myndighet i fem barnehager. Alle barnehagen meldte seg frivillig til å delta. Dette for å være i tråd med fremtidens standard for barnehagedrift. Kommunen jobber for en inkluderende praksis som skal sikre at alle ansatte deltar i laget rundt barnet. I den forbindelse har de opprettet en pedagogisk faglederstilling som jeg har valgt som tema for min studie.
Jeg undersøker hvordan pedagogiske fagledere som har fått endrede lederroller, opplever og erfarer sin nye rolle, som følge av deltagelse i pilotprosjekt. Jeg ser også på hvilke muligheter og utfordringer pedagogisk fagleder har møtt på i rollen, men ser det også i forhold til barnehagens helhetlig ledelse. Utprøving av ulike måter å organisere pedagogressursen har fått økt aktualitet i barnehagesektoren, og det vil kunne gi verdifulle perspektiver i en tid hvor ansvaret for lederfunksjoner endres, og nye betingelser for lederrollene og rollefordelingen internt i barnehagen vokser frem. Dette som følger av utviklingstrekk i samfunnet, politiske føringer og forskning -både nasjonalt og internasjonalt.
Studien har ikke til hensikt å generalisere kunnskap, men bidra til refleksjon rundt og innsikt i denne tidsaktuelle tematikken. For å kunne få en dypere forståelse og et mer utfyllende bilde av faglederrollen er det hensiktsmessig å dele det opp i rollekategorier. Adizes lederrolleteori som et teoretisk rammeverk vil gi en forståelse av hvordan fagleder opplever og erfarer rollen sin i lys av fire rolletypografiene. Dette er et kvalitativt studie for å få innsikt og kunnskap av dypere natur og nærhet til informantene. Studiens vitenskapsteoretiske ståsted er forankret sosialkonstruktivismen, fenomenologi og hermeneutikk. Fenomenologisk livsverdenintervju er anvendt som metode. Oppgaven er basert på intervjuer med pedagogiske fagledere i fire barnehager som er knytte til pilotprosjektet. Gjennom meningsanalyse identifiseres fem kategorier som ligger til grunn for drøftingen i oppgavens siste del. Her besvares også problemstillingen ved at jeg ser funnene opp mot den teoretiske referanserammen og aktuell forskning.
Det er noen funn som utpeker seg i studien. Til tross for at faglederen opplevde og erfarte rollen som spennende, interessant og viktig, møtte de på noen utfordringer. Den største begrensningen knytter seg til å få tid og ha nok bemanning til å gjøre ansvarsoppgavene slik de ønsket, og det er intendert i prosjektet. Jeg identifiserte også at faglederne opplevde noen spenninger i den nye rollen og at fagleder utøver ledelse på et annet nivå enn de gjorde som pedagogiske ledere. Siste funnet er at kompetanseutvikling av personalet er den rollen de ivaretar best. Tett etter kommer ivaretakelse av strukturelle forhold i organisasjonen. Dette er begge roller som får barnehagen til å lykkes på kort sikt. Stillingen gir mange muligheter for faglederne, for barnehagens virke og for det helhetlige ledelsen av barnehagen, samtidig som det også er noen utfordringer.