Lærernes erfaringer om tilrettelegging for elever med dysleksi. En kvalitativ studie av to grunnskolelæreres erfaring og dysleksk og tilrettelegging
Description
Full text not available
Abstract
I denne masteroppgaven har målsettingen vært å undersøke grunnskolelærers erfaringer og tanker rundt hvordan de tilrettelegger undervisningen for elever med dysleksi. Videre skal jeg se på og reflektere rundt hvordan deres erfaringer og historier kan ha betydning for hvordan jeg møter elever med dysleksi i eget klasserom.
To grunnskolelærer på grunnskolen ble intervjuet. I intervjuene la jeg fokus på det subjektive og informantene fikk mulighet til komme med egne refleksjoner, erfaringer og historier knyttet til tilrettelegging av undervisningen for elever med dysleksi. Intervjuene var semi-strukturerte og intervjuguiden la visse føringer for hvordan intervjuene artet seg. I analysearbeidet valgte jeg en tematisk analyse med utgangspunkt i 3 hovedkategorier: samarbeid, elever med dysleksi og tilrettelegging. Resultatene fra studien viser at lærernes syn på elever med dysleksi er sammenfallende likt, og at de utgjør en mangfoldig elevgruppe. Dette er et av studiens hovedfunn og et viktig funn. Fordi det å erfare at denne elevgruppen er forskjellig, viser også at lærerne «ser» disse elevene. Lærerne uttrykker at mangfoldet kommer til utrykk ved at elevene kan ha ulikt kunnskapsnivå, skoleprestasjoner, kjønn og behov for tilrettelegging. Lærerne forteller videre om noen ulike metoder de benytter for å lykkes med tilretteleggingen for elever med dysleksi. Mer spesifikk på hvilke tiltak de har benyttet viser resultatene i studien at lærerne fokuserer på relasjon, motivasjon, variasjon i undervisningen, medvirkning og samarbeid.
Gjennom denne masteroppgaven håper jeg å kunne bidra til videre forskning på dette temaet. Til tross for at det stadig kommer ny forskning, betyr det ikke at vi må stoppe her. Derfor velger jeg å fokusere på elever med dysleksi, da dysleksi ikke er uvanlig å møte på i skolesituasjoner. Fenomenet forekommer mellom 5-7 % av befolkningen med varierende alvorlighetsgrad. Dette gjenspeiler at i ethvert klasserom er det minst én elev med dysleksi (Aas, 2021, s. 13). Derfor ser jeg betydningen av å vite hva denne elevgruppen trenger for at deres skolehverdag er preget av læring, utvikling og trivsel.