Hva kjennetegner den dyktige kroppsøvingseleven? Elevers og læreres oppfatninger av viktige ferdigheter, kunnskapsområder og egenskaper ved vurdering i kroppsøvingsfaget på ungdomstrinnet og i videregående skole etter innføringen av LK20: Rapport fra FUSK-undersøkelsen 2023
Røynesdal, Øystein Bue; Haugen, Fredrik Lie; Vagle, Markus; Aaring, Vegard Fånes; Fon, Karl Petter; Brattenborg, Steinar; Sandell, Martin Blaauw; Berg-Johnsen, Espen; Jensen, Rein; Kruken, Andrea Hovstein; Kvikstad, Ingvild; Vinje, Erlend Ellefsen
Abstract
I dette sammendraget presenterer vi hovedfunnene i FUSK-undersøkelsen som ble gjennomført i mai og juni 2023. Studien var en digital spørreundersøkelse, der vi brukte et tverrsnittdesign for å undersøke elevers og læreres oppfatning av viktige ferdigheter, kunnskapsområder og egenskaper ved karaktersetting i kroppsøving etter innføringen av LK20. Utvalget består av 1663 elever og 75 lærere på ungdomstrinnet og i videregående skole som har hatt kroppsøving eller undervist i faget skoleåret 2022-23. Funn i undersøkelsen gir ikke grunnlag for generalisering, fordi utvalgene ikke er tilfeldig og dermed ikke representativ for hverken elev- eller lærerpopulasjonen. Fortolkninger av resultatene vil derfor kun være gjeldende for deltakerne i studien, og som grunnlag for videre utforskning i kvalitative studier eller hypoteser i fremtidige representative spørreundersøkelser i kroppsøving.
Resultatene indikerer at elever og lærere har en noenlunde lik oppfatning av viktige ferdigheter, kunnskapsområder og egenskaper knyttet til noen kompetanseområder i faget, mens det for andre områder er større avstand mellom de to gruppene. Elevene på ungdomstrinnet og i videregående skole tror sosiale ferdigheter og innsats er de egenskapene som i størst grad blir vektlagt ved karaktersetting i kroppsøvingsfaget, noe også lærerrespondentene fra begge skolenivå er enig i. Elevene tror også at kroppsøvingslærere vektlegger egenskaper knyttet til det å øve eller utvikle egen bevegelseskompetanse, mer enn ferdighetsnivået de har opparbeidet seg. Lærerne bekrefter at dette stemmer. Selv om de fleste lærere vektlegger ferdighetsnivået i ulike idretts- og bevegelsesaktiviteter i noen grad, vektlegges dette kompetanseområdet mindre enn det elevene antar. Det er derimot mindre samsvar med tanke på hvordan lærere oppgir å vektlegge elevens kunnskap og kognitive ferdigheter. Elevene tror lærere vektlegger kunnskapsnivået deres i større grad enn hva lærerne oppgir at de gjør. Unntaket er kunnskap om betydningen av fysisk aktivitet for egen helse. Lærerne oppfatter derimot elevens kognitive ferdigheter som viktigere ved karaktersetting enn elevene tror at de gjør. Både lærere og elever rapporterer at elevforutsetninger har betydning for å få høy måloppnåelse i kroppsøving.
Når vi sammenstiller læreres vektlegging av ulike kjerneelement med hvordan de oppfatter ulike ferdigheter og kunnskapsområder finner vi størst forskjeller innen kunnskapsområder knyttet til friluftsliv og naturferdsel. Lærere som mener kjerneelementet uteaktiviteter og naturferdsel er viktig, vekter kunnskap knyttet til kart, kompass og digitale verktøy til orientering / basisferdigheter i friluftsliv til ulike årstider / risiko ved uteaktiviteter og forebyggende og rehabiliterende trening ved skader høyere enn lærere som mener de andre to kjerneelementene er viktig. Størst forskjell i prioriteringen av sosiale egenskaper knyttet til toppkarakter i faget, finner vi mellom de som mener henholdsvis deltakelse og samspill i bevegelsesaktiviteter og uteaktivitet og naturferdsel er viktig i faget. Vi finner kun mindre forskjeller mellom lærere når vi sammenstiller deres vektlegging av ulike kjerneelement med hvordan de oppfatter ulike motoriske og idrettslige egenskaper og ferdigheter, innsats og elevforutsetninger.