"Jeg føler jo også... at politikere har blitt sånn.. falt ut av trenden da..."; En kvalitativ studie av norske tiendeklassingers politiske mestringstro
Abstract
Denne masteroppgaven undersøker hvordan ungdommer i tiendeklasse opplever og fortolker møte med politisk innhold på sosiale medier, og hva deres erfaringer kan si om deres politiske mestringstro. Vi har samlet inn data gjennom tre kvalitative gruppeintervjuer for å analysere deres perspektiver på møte med politisk innhold på sosiale medier.
Vi tar utgangspunkt i teoretiske rammeverk som inkluderer mediebruk, mediekompetanse og kritisk tenkning, demokrati og medborgerskap, politisk engasjement og mestringstro. For å forstå hvordan ungdommene navigerer på den digitale sfære og vurderer informasjonen de møter på sosiale medier er ungdommenes evne til og ferdigheter i mediekompetanse og kritisk tenkning essensielt å vurdere.
Studien viser at ungdommene ofte føler at politisk innhold på sosiale medier er mer tilgjengelig og relevant enn tradisjonelle medier, men det er også utfordringer knyttet til kildekritikk og deres forståelse av politisk informasjon. Mange uttrykker en lav politisk mestringstro, som påvirkes av en følelse av utilstrekkelig opplæring i skolen og manglende opplevd relevans av politisk opplæring.
Resultatene peker på behovet for å styrke ungdommenes politiske mestringstro, som igjen vil bidra til å øke deres aktive deltagelse i demokratiet. Det er også viktig å styrke ungdommenes mediekompetanse, samt å gjøre politisk opplæring i skolen mer engasjerende og relevant. Gjennom å forstå ungdommenes opplevelser og fortolkninger, håper vi at denne studien kan bidra til utvikling av pedagogiske strategier som fremmer politisk engasjement og kritisk mediebevissthet blant unge.
Denne oppgaven er et bidrag til videre forskning på ungdom, sosiale medier, og politisk deltagelse, og gir innsikt i hvordan unge medborgere kan gjøres i stand til å delta aktivt i demokratiet.