Lærers opplevelse av å ha overgrepsutsatte elever
Abstract
Prosjektets formål er å se nærmere på hvordan lærere opplever det å arbeide med barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep; hvilke utfordringer lærere kan møte på i forbindelse med dette arbeidet, og hvilke muligheter de har til å tilrettelegge for de utsatte barna. Per dags dato er tallene for seksuelt misbruk hos barn urovekkende høye, uavhengig av hvordan man definerer begrepet «seksuelle overgrep» (Søftestad, 2018, s. 26). Skolen er en sentral arena for barn og unge – for mange er skolen den arenaen de tilbringer mesteparten av sin våkne tid. Derfor er lærerens rolle unik, ettersom de er i nær kontakt med barna på̊ daglig bases. Konsekvensene og forekomsten tatt i betraktning, har man som lærer et stort ansvar samt en ypperlig mulighet for å hjelpe de utsatte barna. Dersom lærere har god kompetanse om seksuelle overgrep, kunne man hatt mulighet for å bidra til endring for de utsatte barna (Øverlien & Moen, 2016, s. 42-43; Kvam, 2010, s. 153).
Med utgangspunkt i formålet med dette forskningsprosjektet, lyder problemstillingen som følger: «Hvordan opplever lærere det å arbeide med barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep?»
I et forsøk på å besvare problemstillingen, har jeg kommet frem til følgende forskningsspørsmål: 1) Hvilke utfordringer møter lærere i møte med elever som har vært utsatt for seksuelle overgrep? og 2) Hvilke muligheter opplever lærere at de har for å tilrettelegge faglig og psykososialt for elever som har vært utsatt for seksuelle overgrep?.
Dette former oppgavens forskningsdesign; dermed valgte jeg å gjennomføre kvalitative semi-strukturerte intervjuer av et utvalg av lærere som har erfaring med det aktuelle forskningsspørsmålet (Høgheim, 2020, s. 130; Thagaard, 2018, s. 89; Kvale & Brinkmann, 2015, s. 35).
Resultatene i studien viser at lærere opplever arbeidet med overgrepsutsatte barn som svært krevende, belastende og komplekst. Dette kan omhandle lærernes manglende kunnskap og kompetanse om seksuelle overgrep, som tilsier at lærere ikke har kunnskapsgrunnlag til å hjelpe disse barna.. Lærere forventes å løse utfordringer som ligger utenfor deres kompetanseområde. Likevel opplever lærerne i denne studien at de kan være et positivt bidrag i de utsatte elevenes utvikling, og fremlegger diverse måter de kan tilrettelegge for disse elevene både faglig og psykososialt som de opplever at hjelper disse elevene.