Muntlighet på femte trinn
Abstract
Formålet med denne masteroppgaven har vært å undersøke hvordan et utvalg norsklærere og to læreverk legger til rette for undervisning i muntlighet. Til tross for at muntlig kompetanse er en av de grunnleggende ferdighetene som ble innført med Kunnskapsløftet i 2006, er det ikke en kompetanse det har blitt forsket mye på i barneskolen. Vi valgte derfor å skrive vår masteroppgave om undervisning i muntlighet på barneskolen. Dette fordi muntlighet er en ferdighet vi mener er svært viktig i dagens samfunn hvor ytringer og det å formidle meningene sine blir mer og mer viktig. På bakgrunn av dette formulerte vi følgende problemstillingen:
Hvordan legger et utvalg lærebøker i norsk til rette for muntlig undervisning i klasserommet, og hvordan underviser et utvalg norsklærere på femte trinn i muntlighet?
For å få svar på denne problemstillingen valgte vi å ta i bruk to metoder, innholdsanalyse av to læreverk og intervju av fem norsklærere. De to læreverkene er Salto- og Fabel-læreverkene som tilhører 5. trinn. Vi valgte å ikke inkludere lærerveiledningen i analysen, fordi vi ønsket å kun analysere bøkene elevene hadde tilgang på. De fem norsklærerne er lærere fra fem ulike skoler. Vi fikk kontakt med lærerne ved å sende ut en e-post til alle rektorer i Drammen, Lier og Øvre Eiker.
Resultatene våre viser fire sentrale funn: 1) Det er lite eksplisitt undervisning i muntlighet, 2) Framføringer er den mest brukte undervisningsmetoden innenfor muntlighet, 3) Hvilken lærer du får har mye å si for hvilken undervisning du får i muntlighet, og 4) Lærerne bruker i liten grad fysiske læremidler av ulike årsaker. Det er viktig for oss å presisere at vår masteroppgave ikke kan generaliseres, kun peke i en retning av hva svaret på større undersøkelser kan bli.