Skoleeier sitt handlingsrom og ansvar innenfor rammen av reformen Kunnskapsløftet 2006
Abstract
I denne masteroppgaven undersøker jeg hvordan skoleeier for grunnskolen oppfatter sitt handlingsrom og ansvar innenfor rammen av reformen Kunnskapsløftet 2006. Med denne reformen har skoleeier fått større ansvar for skolens arbeid, kvalitet og elevenes læringsutbytte, og skoleeiere må forholde seg til og tilpasse seg ulike styringsnivåer og styringsinteresser. Formålet med oppgaven er å få kunnskap om skoleeiers oppfølging av reformen Kunnskapsløftet på to ulike tidspunkt i en stadig reformintensiv periode. Masteroppgaven inngår som del av det pågående CLASS – prosjektet: Utdanningslederes autonomi i kommuner og skoler i tre land ved USN, finansiert av Norges Forskningsråd. I arbeid med oppgaven har jeg anvendt et kvalitativt design, der jeg har gjort en tematisk innholdsanalyse av et utvalg styringsdokumenter inkludert lovverket fra perioden 2000 til 2020. Videre har jeg re-analysert allerede eksisterende kvalitative intervjudata fra henholdsvis 2011 og 2015 med administrativ representant for skoleeier. Oppgavens teoretiske rammeverk er Lundgrens modell for ulike styringsrelasjoner (Lundgren, 1990), med begrepene «sentralisering» og «desentralisering», «profesjonelt skjønn» og «accountability».
Den tematiske analysen av styringsdokumentene viser en kumulativ politikkutvikling der lovverk og styringsdokumenter gjennom reformperioden har bidratt til å endre og justere skoleeiers handlingsrom og ansvar. Videre viser den tematisk diskuterende resultatfremstillingen av re-analysen av intervjumaterialet, at skoleeierne i sitt daglige arbeid oppfatter at de har ulike handlingsrom og ansvar i forhold til ulike oppgaver.
Resultatene viser at skoleeiers handlingsrom og ansvar omfatter flere ulike spenningsfelt og relasjoner til ulike nivåer. Hvordan skoleeier oppfatter sitt handlingsrom og ansvar synes å gi ulike muligheter og begrensninger for den enkelte skoleeier i det daglige arbeidet. Videre viser resultatene hvordan skoleeier har et stort skjønnsmessig handlingsrom til å gjøre tolkninger og prioriteringer. Samtidig som skoleeier definerer sitt eget handlingsrom og ansvar, defineres også handlingsrommet og ansvaret hos andre.