Psykososialt læringsmiljø og inkludering i barneskolen: Utfordringer og løsninger fra lærer- og elevperspektiv
Description
Full text not available
Abstract
Undersøkelser viser at til tross for mange programmer med gode intensjoner om å skape et godt og inkluderende læringsmiljø, er mobbing eller ulike former for ekskludering fortsatt en utfordring. Denne oppgaven undersøker følgende problemstilling: a) Hvilke utfordringer er det i det psykososiale læringsmiljøet i barneskole fra elev- og lærerperspektiv, og b) hvilke strategier anvender lærere og elever for å løse disse utfordringene og skape et inkluderende læringsmiljø? Det er gjennomført datainnsamling fra både elever og lærere.
Rammen for datainnsamling har vært et prosjekt kalt SAMM – Systematisk arbeid med mestring, medvirkning og motivasjon (se https://samm.uia.no/), hvor en femtrinnsmetode har blitt utviklet basert på helsefremmende teori og selvbestemmelsesteori. Elevrepresentanter har gjennom elevrådsarbeid anvendt metoden i egne klasser for å identifisere hva som er viktig for at klassen skal ha det bra, hva de er gode på og hva som er vanskelig for dem. De har også laget planer sammen for hvordan de kan skape en positiv endring. Lærere har gjennomført femtrinnsmetoden enten med fokus på livsmestring, på fag eller på det sosiale miljøet.
Datamaterialet inkluderer 10 lærerintervjuer, skriftlige refleksjoner fra 171 elever, referater fra elevrådsmøter fra tre ulike elevråd og planer klassene utarbeidet ved en av skolene. Det er gjennomført en summativ, tradisjonell innholdsanalyse av datamaterialet, og de tre hovedkategoriene som ble identifisert var relasjonelle faktorer, strukturelle faktorer og individuelle faktorer. Elevene rapporterte hovedsakelig på relasjonelle faktorer som mobbing, utestenging, konflikter og ufine kommentarer, i tillegg til strukturelle faktorer som bråk i timene. Lærerne beskrev samme typen utfordringer, og i tillegg nevnte de ulike individuelle faktorer som faglige vansker, emosjonelle utfordringer og adferdsvansker.
Som løsningsstrategier på de relasjonelle utfordringene, foreslo elevene ulike inkluderingsstrategier som å spørre andre med i leken, sørge for at alle blir invitert til noen i klassen, og snakke med de som står alene. Når det gjaldt bråk, foreslo de belønningssystemer. Lærernes løsningsstrategier inkluderte ulike tiltak som å bruke aktiviteter og lek, samtaler, foreldresamarbeid, samarbeid med andre lærere, rutiner, ulike former for anerkjennelse og arbeid med å kartlegge utfordringer og diskutere og planlegge løsningsstrategier med elevene.
Studien konkluderer med at det er viktig å jobbe systematisk over tid når en ønsker å skape en endring i læringsmiljøet. I tråd med ulike studier som har undersøkt intervensjoner for barn med adferdsvansker på mellomtrinnet, anbefales det også å legge til rette for selvregulering og valgmuligheter ut fra den enkelte elevs forutsetninger og behov. Dette vil kunne bidra til mindre adferdsvansker, mer engasjement i læring, og gjennom det inkludering i læringsmiljøet.