Angstproblematikk blant ungdom
Description
Full text not available
Abstract
Formål: Formålet med denne studien er å få svar på problemstillingen: Hvordan opplever fagansatte i barne- og ungdomspsykiatrien at elever med angst blir møtt i ungdomstrinnet? Valget ble foretatt på bakgrunn av at det har vært en økning av selvrapporterte psykiske plager blant ungdom de siste årene (Bakken, 2018, s. 5, 2021, s. 7). I tillegg tyder funn på at angstproblematikk er utbredt blant denne elevgruppen (Knudsen et al., 2009, s. 46; Costello et al., 2003). Videre besitter fagansatte i barne- og ungdomspsykiatrien en bredde av kompetanse når det gjelder unges psykiske helse, noe som kan bidra med viktig kunnskap og innsikt innenfor det pedagogiske- og spesialpedagogiske feltet.
Metode: Utgangspunktet er en kvalitativ studie, med en forankring i fenomenologien og hermeneutikken. Utvalget består av fire fagansatte med klinisk bakgrunn som arbeider i barne- og ungdomspsykiatrien, og datamaterialet ble samlet inn ved hjelp av semistrukturerte intervjuer. Analysen av datamaterialet dannet grunnlaget for tre hovedtemaer; angstproblematikk, samarbeid med skole og pedagogisk-psykologisk-tjeneste, og fagrelatert kunnskap.
Funn: Hovedfunnene viser at informantene opplever at angstproblematikk er økende i ungdomstrinnet, og de viser til at sosial angst og prestasjonsangst er vanligst. I tillegg tror de at skole og sosiale medier i stor grad bidrar til å skape prestasjonsangst blant ungdomsskoleelever. Informantene oppgir at samarbeidet med skolen er godt, og de påpeker at lærerne er positivt innstilt til å følge opp ungdom som har behov for ekstra støtte. Samtidig engster de seg for at forventningspresset på lærerne, når det gjelder kunnskap om psykisk helse, er for stort. De påpeker også at det er behov for kompetanseheving i skolen, og i førstelinjetjenesten. Flere opplever at PP-tjenesten er for opptatt av sakkyndighetsarbeid på bekostning av arbeid med psykisk helse, og at skolehelsetjenesten ikke gir et tilstrekkelig tilbud til elever på ungdomstrinnet. Informantene opplever videre at ungdom må få større kunnskap om angstproblematikk, og at det bør legges vekt på at angst er noe de fleste opplever i løpet av livet. Samtidig er flere av informantene kritiske til det nye tverrfaglige temaet i læreplanverket; folkehelse og livsmestring.