Rasjonelle valg eller en magefølelse - Hva påvirker ansettelsesbeslutningen?
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2774999Utgivelsesdato
2021Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Denne masteroppgaven belyser temaet påvirkninger på arbeidsgiveres valg av kandidat til stillinger. Hva påvirker den endelige beslutningen? Ytterligere søkes det svar på om ikke-rasjonelle forhold har en medvirkende innflytelse på beslutningen og om arbeidsgiver viser rasjonalitet i beslutningsprosessen. Tidligere studier har vist at forskjellige faktorer påvirker ansettelsesprosessen, som for eksempel diskriminering, kulturell likhet, kjemi, arbeidstrening og forskjellige sider ved jobbintervjuet. Gjennom analyse av kvalitative intervjuer med rekrutteringspersoner i forskjellige typer virksomheter søker denne studien å finne ut av hva arbeidsgiver selv opplever som de viktigste faktorene når beslutningen blir tatt. Arbeidsgiverne ser ut til å være opptatt av sosiale aspekter som arbeidsmiljø og trivsel. Det hender også at kjemi mellom arbeidsgiver og kandidat distraherer hele beslutningsprosessen. Det viser seg at magefølelse og bruk av skjønn har en dominerende rolle i vurderingen og beslutningen. Det har også begrenset rasjonalitet eller satisfiering. This master’s thesis sheds light on the topic of influences on employers' choice of candidate for job positions. What affects the final decision? Furthermore, answers are sought as to whether non-rational conditions have a contributing influence on the decision and whether the employer shows rationality in the decision-making process. Previous studies have shown that various factors affect the recruitment process, such as discrimination, cultural matching, chemistry, job training and various aspects of the job interview. Through analysis of qualitative interviews with recruiters in different types of companies, this study seeks to find out what the employer himself perceives as the most important factors when the decision is made. Employers seem to be concerned with social aspects such as the working environment and well-being. It also happens that chemistry between employer and candidate distracts the entire decision-making process. It turns out that gut feeling and the use of discretion have a dominant role in assessment and decision-making. This also applies to limited rationality or satisfice.