Manglende regneferdigheter og tidlig innsats: Egnet intensiv opplæring for elever som henger etter i regning – muligheter og utfordringer
Description
Full text not available
Abstract
Bakgrunnen for denne studien er et ønske om å sette mer søkelys på matematikkvansker. I 2018 fikk vi en ny paragraf i opplæringsloven om tidlig innsats på 1.-4. trinn. Formålet med denne studien var å undersøke hvordan lærere forstår denne paragrafen, og hvilke muligheter og utfordringer de opplever med tanke på å oppfylle den. Studiens problemstilling ble derfor:
Hvilke muligheter og utfordringer opplever lærere at de har med tanke på å oppfylle intensjonen i § 1-4 i opplæringsloven om å raskt gi egnet intensiv opplæring for elever som står i fare for å bli hengende etter i regning på 1.-4.trinn?
Empiri ble innhentet ved kvalitativt intervju av fire lærere på småskoletrinnet, som jobbet i tre ulike kommuner i Østlandsområdet.
Studiens funn kan i korte trekk beskrives slik:
Lærerne har en nokså lik forståelse av hvilke elever som står i fare for å bli hengende etter i regning og hva som ligger i egnet intensiv opplæring. Skolene har lite systematikk med tanke på å kartlegge disse elevene, og med observasjon som viktigste kartleggingsverktøy, stiller det store krav til den enkelte lærers kompetanse. Gode kartleggingsverktøy kan være med å sikre mer lik praksis.
Lærerne opplever at selv om de klarer å identifisere elevene som blir hengende etter i regning, blir det sjelden satt inn egnet intensiv opplæring for disse elevene, og den viktigste årsaken er mangel på ressurser. At intensjonene i paragrafen ikke oppfylles får ingen konsekvenser for skolen eller skoleeier, og i knapphet på ressurser kan det se ut som om andre mer presserende oppgaver blir prioritert. Ressursene, som evt. prioriteres til slik intensiv opplæring, er i tillegg veldig sårbare og medfører ofte at tiltakene likevel ikke blir gjennomført. Dermed kan oppfølgingen med tidlig innsats i form av intensiv opplæring se bedre ut på papiret enn den er i praksis.
I den grad skolene setter inn egnet intensiv opplæring er det i hovedsak for elever som henger etter i lesing. Noe som tyder på at matematikkvansker fortsatt ikke blir regnet som like alvorlig som lesevansker. Det kan se ut til at det på småskoletrinnet er mer kunnskap og kompetanse på leseferdigheter, og noe kan tyde på at lærerne med mye kompetanse og entusiasme for matematikk heller jobber med de eldre elevene. Mine funn kan tyde på at småskoletrinnet muligens mangler lærere som brenner for matematikken og har for få talspersoner for tidlig innsats i regning.