Bruk av naturis i norsk ferskfiskomsetning, 1860-1940
Chapter, Peer reviewed
Published version
View/ Open
Date
2020Metadata
Show full item recordCollections
Original version
Kobberrød, J. T. (2020). Bruk av naturis i norsk ferskfiskomsetning, 1860-1940. I P. G. Norseng, S. Ahrens, H. Bondevik & C. Melsom (Red.), Mennesket og havet: Årbok for Norsk Maritimt Museum 2020 (s. 61-91). Museumsforlaget. https://marmuseum.no/artikler-den-siste-istidAbstract
Selv om Norge etter hvert eksporterte en betydelig mengde is, blekner likevel iseksporten mot de virkelig store varegruppene i norsk handelsstatistikk. Tre og fiskeprodukter var og forble dominerende ut 1800-tallet. I toppåret 1898 var eksportverdien av naturis fra Norge drøyt 4,7 millioner kroner, og dermed nummer fem på lista. Vi bør legge til at det dette året var ekstraordinært gode priser på isen, og selv da var det langt opp til de to store. Eksportverdien fra skogbruk og treindustri var nær 59 millioner og fra fiskeprodukter drøyt 45,3 millioner kroner. For skogens produkter var isen aldri interessant, men for fisk kunne det forholde seg annerledes. Umiddelbart skulle en kanskje tro at det måtte være nærliggende å ta i bruk kjøling med is som konserveringsteknikk i omsetningen av norsk fisk som ferskvare. Så enkelt var det dog ikke.