Kirke, prest og kirkesogn i Rygge i katolsk tid
Original version
Norseng, P. G. (2019). Kirke, prest og kirkesogn i Rygge i katolsk tid. In B. Bandlien (red.), Arvegull. Rygge kirke (s. 190-207). Oslo: Forlaget Press.Abstract
Den store og prektige middelalderkirken i Rygge føyer seg inn i en lang rekke steinkirker i romansk stil fra katolsk tid i Østfold. Disse er de eldste kirkene vi kjenner fra fylket, men mange steder kan de ha hatt både en og to forløpere bygget i tre på samme sted. Steinkirkene i Østfold har mange innbyrdes likhetstrekk, men finnes i to hovedvarianter, en stor og en mindre. De store romanske steinkirkene ligger hovedsakelig i de beste jordbruksbygdene ved kysten og langs Glommavassdraget. De fleste er antagelig oppført rundt midten eller i siste halvdel av 1100-tallet. Noen er først fullført tidlig på 1200-tallet. Enkelte kan også være bygget så tidlig som i første halvdel av 1100-tallet. Det gjelder særlig Rygge kirke.
Det er i og for seg ikke overraskende at en rik og sentral bygd som Rygge i kristen middelalder fikk en stor steinkirke som sognekirke, og at det skjedde spesielt tidlig her. Men hvorfor ble den bygget akkurat der den ligger? Hvilken plass hadde kirken og prestene der i middelalderens lokalsamfunn og kirkeorganisasjon? Og hvordan var lokalkirkens økonomi? I det følgende skal vi først ta en titt på den historiske bakgrunnen for den bevarte middelalderkirken i Rygge. Deretter skal vi se nærmere på kirkens katolske prester og forholdet til bygdefolket og den større kirkeorganisasjonen som presten, kirken og den lokale menigheten inngikk i.